A marginális művészeti megnyilatkozások több mint egy évszázada inspirálják a művészeket, kutatásra sarkallják a pszichiátereket, de a témában született kiállítások sorának köszönhetően egyre inkább bővül e képi világ elkötelezett híveinek tábora is. Világszerte tárlatok, art fairek és publikációk sokasága, köz- és magángyűjtemények alakulása segítette azt a folyamatot, melynek során az art brut és az outsider art gyűjtőfogalmai alá sorolható művek elnyerték a méltó elismerést. Hazánkban először az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (OPNI) 2004-ben megnyílt Tárt Kapu Galéria adott otthont az art brut alkotásoknak. E kiállítások sorozatát az OPNI bezárása szakította félbe 2007-ben.

2013 márciusában a Gyógyfoglalkoztatásért Alapítvány a befogadó Budapest IX. Kerület Ferencváros Önkormányzatának támogatásával újranyitotta a Tárt Kapu Galériát a Belvárosban. A Galéria célja a magyarországi art brut és outsider art integrálása a hazai és nemzetközi kulturális életbe, széleskörű lehetőséget biztosítva a helyi, regionális és nemzetközi együttműködéseknek és bemutatkozásoknak. A Galéria működésének négy alappillére: a kiállítótér, a művészeti műhely, a szakmai és a közösségi programok.

Angelo Carisio: Cím nélkül, 2006 (Atelier di pittura Adriano e Michele)

Angelo Carisio: Cím nélkül, 2006 (Atelier di pittura Adriano e Michele)

Tiszteletben tartjuk az autentikus alkotási értékeket, az egyedi látásmódokat, az art brut interdiszciplináris helyzetét. „E művek forrása az alapvető emberi tapasztalat és a spontán invenció. Olyan alkotásoknak kell lenniük, melyeket az alkotó saját pszichéjéből, impulzusaiból és állapotából hoz létre, anélkül, hogy bármiféle szabályt vagy külső körülményt elfogadna. Ezek a művek is érdekelnek minket, ha nyersek vagy ügyetlenek.” (Jean Dubuffet).

A kiállítótérben helyet kapnak a Tárt Kapu Galéria állandó és időszakos kiállításai, más magyarországi és nemzetközi társintézmények, művészeti műhelyek és a témával foglalkozó szervezetek kiállításai. Lehetőséget biztosítunk a különböző szakterületek (művészet, művészetterápia, pszichiátria, orvostudomány, gyógypedagógia, művészettörténet, társadalomtudomány, szociális szféra) mind hazai, mind pedig nemzetközi viszonylatban történő bemutatására. Kiemelt célunk a marginális művészeti megnyilvánulásokat érintő társadalmi fogékonyság előhívása és támogatása. Nagy szerepet kapnak a reintegrációt és a szociális kapcsolatok erősödését szolgáló közösségi programok. Edukációs, múzeumpedagógiai programokat szervezünk különböző csoportok, iskolások, pedagógusok számára.

Az újranyílt Tárt Kapu Galéria első évének tapasztalatai szerint nagy szükség van e kezdeményezésre. A Galéria sikeres kiállításai, programjai azt mutatják, hogy az itthon eddig még kevéssé ismert tevékenység célkitűzéseiben komoly hiányokat pótol. Bízunk benne, hogy a Tárt Kapu Galériában az Európai Uniós országokéval egyenrangú kulturális és szakmai befogadó-tér alakul ki, a művészeti, kulturális diskurzusok előmozdítását segítjük.

A jelenlegi, Arte irregolare című kiállításon négy olaszországi art brut, outsider művészeti színtér mutatkozik be.

Luigi Zucca: Pingvinek, 2007. (Atelier di pittura Adriano e Michele)

Luigi Zucca: Pingvinek, 2007. (Atelier di pittura Adriano e Michele)

Az Atelier di pittura Adriano e Michele-t 1996-ban hívta életre Giovanni Foresti pszichiáter, Bianca Tosatti művészettörténész, számos olaszországi outsider art tárlat kurátora és Michele Munno képzőművész. A gyűjtemény darabjai megtalálhatóak a lausanne-i Collection de l’Art Brut-ben, a brüsszeli Art en Marge-ban és Mad musée-ban, Liege-ben.

Az Atelier dell’Errore 2001-ben alakult meg a Reggio Emiliai Gyermek-Neuropszichiátrián, Luca Santiago Mora képzőművész vezetésével, jelenleg Bergamóban is működik. A projekt különlegessége, hogy a fiatalok mindig állatokat rajzolnak. A (közös) alkotás folyamán extrém, számunkra ismeretlen lények születnek, melyek elementáris hatással bírnak. A csapat számos kortárs művészeti kiállításon, eseményen és filmes projekten vesz részt (pl. 54. Velencei Biennálé).

Gilda Domenica: Porté (Museo d’Arte Contemporanea Caltagirone, Sezione d’Art Brut)

Gilda Domenica: Porté (Museo d’Arte Contemporanea Caltagirone, Sezione d’Art Brut)

Caltagirone városának Kortárs Művészeti Múzeumában 2008-ban jött létre, Domenico Amoroso vezetésével, a szicilíai art brut műveit bemutató nagyszabású állandó szekció, a Sezione d’Art Brut (Museo d’Arte Contemporanea, MACC). A gyűjtemény számos darabja a XX. század derekára datálható. Földművesek, remeték, izoláltan dolgozó alkotók mágikus világában találhatjuk magunkat a Caltagirone-i Kortárs Művészetei Múzeum gyűjteményének fotói közepette.

A Laboratorio d’Arteterapia del Modulo Dipartimento Salute Mentale di Caltagirone műhelyének munkáiban az absztrakt és a figuratív alkotói stílus jellemzői keverednek, és egyfelől különféle képzelt világok vágyainak, fantáziáinak kifejeződései, másfelől az elzárkózó aspektus a globalizáció másik arcát képviseli, azt, amely az egymástól távoli világok közötti kommunikációt ösztönzi.

A válogatott tárlat alkotásai – 2014. szeptember 18-a és november 20-a között – együttesen először láthatók mind a nemzetközi mind a magyar nagyközönség számára.


> A Tárt Kapu Galéria honlapja