Kiss Richárd képregénye a fogyasztás szentélyében, folytatásos sorozatokban elbeszélve, hangutánzó szavak kíséretében.

Kiss Richárd: Tavasz

Kiss Richárd: Tavasz

AAA…

Elsőként Kiss Richárd képíró, képépítő készletéről, egy halmazba csoportosítva, rendszertelenül a festmények kompozícióihoz igazítva. CARTON NETWORK, DDR, FUCK FREEDOM, TOILET, UNICUM, FILM + ,RTL, GOOD NIGHT, STREET BALL, PEPSI, TESCO, ADIDAS, METRO. A szöveges és képi tartalmakból építi kollázsszerű műveit. Televíziós csatornák, világmárkák logói, piktogramok, jellé egyszerűsített szavak, a képregények hangutánzó szövegfelhői egymás mellé halmozva, hasonlóan ahhoz, ahogy hirdetőoszlopok tépett plakátjainak rétegeit látjuk vagy a televízió csatornaváltóját működtetve különböző képi látványokat halmozunk egymásra.

BANG…

Nézzük a televíziót, az internetet, olvassuk az írott és online sajtót. Reklámok kísérik utunkat. A tartalom már csak ürügy, a reklám szolgájává vált. Képi információk tömege borítja szűkebb és tágabb környezetünket. Fogyasztóvá alakításunk tudatosan építkező rendszer, mindnyájunknál célt ér kifinomult praktikáival, és menthetetlenül a „plázák” világába kerülünk.

Kiss Richárd: Godspeed

Kiss Richárd: Godspeed

KLONG…

A kor szentélyeiben a bevásárló központokban a vásárlás rítussá válik, „megszentelt nappá”, a beszerzés ünnepévé. A vásárlás önkifejezéssé válik. Az egyes márkák kiválasztásával határozzuk meg magunkat. Ruhatárunk, autónk kiválasztása utal társadalmi helyzetünkre, megteremtve a „márkaembert”.

KRACH…

Felemás közép-európai létünk a fogyasztói társadalomban, melyből a pénz hiányzik a legtöbbek számára. A pop art válasz volt a fogyasztói társadalomra. Kiss Richárd képei groteszk kivetülései a megkésett, torz közép-európai jelenünkre. Ikonok a fogyasztás templomainak falán sajátos barlangrajzként, történetünket elmesélve folytatásos sorozatokként.

RATATA…

Ébredek Kiss Richárd világában, mely megszelídítette a „fogyasztóit” szelíd derűvel, színesen, a groteszk hagyományának nemes folytatásaként.

GOOD NIGHT!


Galéria > Kiss Richárd festményei