A Balaton-felvidék zalai határáig érdemes az utat megszakítva több helyen megállni. A legtöbb településen ezen a nyáron is kiállítások várták vagy még várják a nyaralókat, kirándulókat. Balatonalmádi, Tihany, Vászoly tárlatai mellett Tapolca-Diszelben az Első Magyar Látványtár, a Művészetek Völgyében Taliándörögd és Kapolcs, Lovason, Csopakon a Garten Balaton kínált úti célt. A programok kiegészítői Veszprém Európa kulturális fővárosa projektjének is.


LOVAS

Nagy Gyula Galéria – Garten Balaton művészeti hetek

A Garten Alapítvány és a Nagy Gyula Alapítvány idén harmadik alkalommal rendezte meg a Garten Balaton művészeti heteket, Lovas, Felsőörs és Csopak részvételével. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a kortárs képzőművészeté volt a főszerep. A háromhetes eseménysorozat ideje alatt hét kiállítás és két köztéri installáció valósult meg, melyeket számos társművészeti rendezvény kísért. Helyszínek: Nagy Gyula Galéria (Lovas), Zámbó Műterem (Csopak), Márffy Ház (Lovas), Felsőörsi Fotóudvar. A kiállítást Fenyvesi Ottó költő, Lovas lakója nyitotta meg 2021. július 30-án.


LOVAS

Márffy-házGarten Balaton művészeti hetek

A Márffy Vendégház a Séd patak partján található régi, tornyos malomépület. Mellette a nyolc hektáros, gyönyörű legelő teljes egészében a Natura 2000 hálózat része. Az itt található 100 éves almafa romantikus szertartási helyszínként szolgál. Az épületben és a patak környékén számos szobor kapott helyet.


TAPOLCA-DISZEL

Első Magyar Látványtár – Együttállás, avagy 3 x 31

Az egykor romos Stankovics-malom épületében található az 1990-ben létrejött, Altorjai Sándor festőművész hagyatékára és Vörösváry Ákos műgyűjteményére épülő Első Magyar Látványtár (Tapolca-Diszel). Az idei kiállítás „Együttállás, avagy 3 x 31” címmel a MissionArt és a Várfok Galéria közreműködésével jött létre, szeptemberig látogatható.


TALIÁNDÖRÖGD

Református templom Zellei Boglárka Éva kiállítása: Latorlépés


> A Garten Balaton 2021 online katalógusa