A manifesztum

Vannak dátumok, amelyek egy ország, egy család, legalább egyetlen ember, vagy épp az egész emberiség számára kitűnnek a többi közül. Forradalmak, csaták, nagy felfedezések, piros betűs ünnepek, házassági évfordulók, születésnapok. Ezek a nevezetes dátumok. Vannak ugyanakkor olyanok is, amelyek – bár kétségkívül léteznek, s valamilyen módon kiemelődnek a sorból – önmagukban semmilyen eseményt, emléket nem képesek felidézni. Legtöbbször még azok számára sem, akiknek az életéhez pedig egyértelműen köthetők. Ezek a nevezetlen dátumok: virtuális szigetek az idő monoton és véget nem érő folyamában.

Itt vannak például a jegyek. A jegy – számos egyéb mellett – az egyszeriség, az alkalomhoz kötöttség metaforája: egy adott időben és térben feljogosít valamire, élni enged. Másra, máshol, máskor nem alkalmas. Ilyeténképpen minden egyéb felhasználási módja diszfunkcionális. Az is például, ha nem dobjuk el. Ha meglapul valami zsebben, vagy egy gyűjtemény darabjává válik. Egyszóval megmarad. És sokszor megmarad; többször, mint a legtöbben gondolnák.

A jegyet – mint egyfajta hivatalos irományt – gyakran dátummal látják el. Ezen dátumok zöme a nevezetlenek megszámlálhatóan végtelen csoportját gyarapítja. Még a jeggyel együtt is, amelyen szerepelnek, legfeljebb halványan képesek felidézni azt a múltdarabkát, amelynek kapcsán betöltötték küldetésüket: érvényesítették őket. Mégis, pusztán azzal, hogy ott vannak, elolvashatók, s néha kínos precizitással – év, hó, nap, óra, perc – kijelölik azt a bizonyos nevezetlen pillanatot, tovább szolgálják megőrzőjüket. Hitelt érdemlően dokumentálják ugyanis, hogy akkor és ott történt valami. Valami történt. Történnie kellett, hiszen – ha tanú nincs is – van rá bizonyíték.

Az eltűnt idő így ezeknél a nevezetlen dátumoknál egy-egy percre – órára, évre – testet ölt, s ha áttetszően is, de láthatóvá válik. Hogy azután ezzel a megragadott pillanattal mihez kezdünk, az már rajtunk múlik.

Az idő elszáll, a dátum megmarad…


A kiállítás

A Nevezetlen Dátumok Fala elsőként 2006 telén épült fel Budapesten, a Magyar Műhely Galériában. A kiállítás 2006. február 16-a és március 5-e között volt látogatható (fotók: Zsubori Ervin).

Zsubori Ervin: Nevezetlen Dátumok Fala, 2006 (a kiállítás részlete)

Zsubori Ervin: Nevezetlen Dátumok Fala, 2006 (a kiállítás részlete)

Zsubori Ervin: Nevezetlen Dátumok Fala, 2006 (a kiállítás részlete)

Zsubori Ervin: Nevezetlen Dátumok Fala, 2006 (a kiállítás részlete)

Zsubori Ervin: Nevezetlen Dátumok Fala, 2006 (a kiállítás részlete)


Lajstromok

A Nevezetlen Dátumok (lajstrom a kiállított anyaghoz)

Adományozók (lajstrom a kiállított anyaghoz)

Ahol valami történt (lajstrom a kiállított anyaghoz)


Egy reflexió

Elevenek – Baglyas Erika esszéje a kiállításról a Balkon 2006/3. számában.

A Balkon 2006/3. számának címlapja (forrás: balkon.art)


Nevezetlen Dátumok Könyve

Zsubori Ervin: Nevezetlen Dátumok Könyve – művészkönyv, 2006


Galéria > Zsubori Ervin: Nevezetlenek