Pimasz játék a költészettel

Három éve azzal a szándékkal indítottuk el Balatonalmádiból a Vers a parton – később Vers a peronon – programot, hogy mintegy ellenpontozva az egyre embertelenebbé, rohanóbbá váló külvilágot, olyan gondolatokat, érzéseket közvetítsünk az emberek felé – szerelemről, életről, hazaszeretetről –, amelyek talán el tudják kísérni őket a nap folyamán. Mindezt olyan különleges helyszíneken, ahol nem várják, „holtidőben”, két-három percben, amikor ez számukra nem teher: amikor úgyis épp pihennek a strandon, vagy a vonatra, buszra, metróra várnak.

A vers az emberiséggel együtt született, ugyanakkor az olvasáshoz nem szokott ember számára nehéznek tűnhet a befogadása. Ebben segíthet, hogy a műveket olyan nagyszerű színészek, sok esetben maguk a költők adják elő, akik támpontot adnak az értelmezésben.

Az emberi érték, az emberi kapcsolatok és a magyar irodalom támogatása volt programunk fő célja, és ilyen, emberi körülmények között, néhány művész társaságában fogant meg az alapgondolat, amelyből aztán nem is remélt, csodálatos összefogással kerekedett a Vers a parton – Vers a peronon országos rendezvénysorozattá.

Hogy mennyire vágyjuk mindannyian ezt a szépséget, gondolkodást, felismeréseket, találkozásokat sűrítő világot, a versek világát, azt bizonyítja azok névsora, akik e kezdeményezés mellé álltak, segítették a megvalósulását, és azoké, akik örömmel fogadták be verseinket városukba, vagy saját gondolataik közé.

A projekt 2021-es plakátja; idén is folytatódik

Köszönet a programot kezdetektől segítő Mihály Péter színművésznek, Géczi János, Szálinger Balázs költőknek, minden előadónak és a felvételek elkészítésén dolgozó munkatársnak, akik mindannyian önzetlenül vállalták a szerepvállalást és a versek felvételét.

Köszönet a MÁV-nak, a GYSEV-nek, a BKV-nak amiért felkarolta és hangszórói által országossá tette a versek áradatát, és a Volánnak, amely több forgalmas autóbusz-pályaudvart bekapcsolt a programba.

Köszönöm a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa szakembereinek, hogy méltónak találták kezdeményezésünket arra, hogy beillesszék a VEB2023 produkciói közé.

Nem utolsósorban pedig köszönöm mindazoknak, akik ezekben a furcsa, váratlan helyzetekben meghallgatták, befogadták mindazt, amit az ember a világról gondolhat: a verset.


Czompó Gábor a Vers a parton – Vers a peronon program megálmodója, a Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület elnöke.


A vasúti peronok, ahol hallhatók lesznek a versek 2022-ben

Június 4-től szeptember 4-ig a keszthelyi, a vonyarcvashegyi, a badacsonytomaji, a révfülöpi, zánka-köveskáli, a balatonakali-dörgicsei, a balatonfüredi, az alsóörsi, a balatonalmádi, balatonfűzfői, a balatonkenesei, a veszprémi, a zalaegerszegi, a sümegi, a tapolcai és a zirci állomáson; június 4-től szeptember 11-ig a balatonboglári, a balatonszemesi, a balatonszárszói, a balatonföldvári, a zamárdi, a balatonfenyvesi, a balatonmáriafürdői, a balatonlellei, a balatonaligai, a fonyódi és a siófoki állomáson. (Forrás: a MÁV Zrt. közleménye)