Mostanában leginkább lineáris, absztrakt kompozíciókat formálok. Ezek a természetnek mint életnek, mint élőlénynek és egyúttal mint a végtelen minőségének a kutatását szolgálják. Célom velük a létezés változások sorozataként történő megragadása.

Idővel hangsúlyosabbá vált a már meglévő spirituális, és az ahhoz kapcsolódó szürrealisztikus attitűd. A képeimen megjelenő formák az anyagszerűségtől elszakadó áramlásokként, energiákként jelennek meg, külső-belső folyamatok, változások, következések elbeszélőiként.

A festészet által leginkább preferált leállított pillanattal szemben számomra alapvetően fontos, hogy a kép motívuma mozgásban maradjon és folyamatosan változzon. Kompozícióim ennek megfelelően lineáris metamorfózisokká válnak. Az élet folyamata örök képződésként hat rám. Egy folyamatosan mozgó és átalakuló valóság. Ennek képi megfogalmazása foglalkoztat. A minőségek és a mozgások egymásutánja jelenik meg festményeim síkjában. Az energiák és mozgások adott állapota formát ölt a vonalkompozíciókban, hogy aztán deformálódjon, átalakuljon.

(Részletek Nemes Norbert Farda Andrással készített interjújából.)

Farda András munkája


Galéria > Farda András munkái