Aktuális lapszám

Sticky post

Idei első lapszámunk vegyes tematikájú. A borítón Mózes Katalin munkája.

Egy apróság

Sticky post

Kérjük, ha módjában áll, adója 1 százalékával támogassa a Képírás internetes folyóirat működését. Köszönjük!

Király György munkái

Képiró Ágnes: Csendszólamok – gondolatok Király György művészetéről

Király György festészetében a kék szín használata tudatos redukciós folyamat, melynek során kivon, majd megfest valamit, ami az esteledés kékjében fokozatosan tűnik el, ugyanakkor mégis jelen van – a matéria által tárgyiasul és válik a képmező szerves, élő, lüktető részévé a csak látszólagosan statikus tárgycsoport. (…)

Szénási Miklós: Kulturált fogyasztás

A borfogyasztásnak van egy klasszikus, szép menetrendje, mondta Toti, akivel erkélyszomszédok már vagy tizenhat éve. Szárazon érkezünk és a szárazakkal kezdjük. Pálinkát is lehetne tolni indítónak, mondta erre Droid, de Toti leintette: azt csak a sarlatánok csinálják. (…)

Heller Zsolt: Casting

Pár napja felcsillant a szeme, amikor meglátta a színház hirdetését: „amatőr színészeket keresünk”. Nem volt állása, hónapok óta hiába próbálkozott. Már úgy érezte, nem kell senkinek. Nem volt jövője, jelene sem. Csak múltja. Úgy döntött, megpróbálja. (…)

A. Gergely András: Gulyás János képíró művéről

Gulyás János, a leíró képeivel, lassú svenkekkel, rávezető ritmusformálással. Textusok egy kontextusban. És mindig, amikor csak lehet, összefüggések, lendületek, ívek, ritmika, komponált tagoltság. Képfolyam. (…)

Bene Zoltán: Föloldozatlanul – részlet az Igazak című, készülő regényből

Valaha próbálkoztam. Nyitott szívvel fordultam az emberekhez. Mindannyiszor baj lett belőle. Egy rosszul megválasztott szó, vagy nagyon is jól megválasztott, csak éppen megértésre nem lelő kifejezés, egy balul sikerült mozdulat, arcberendezésem eredendő alkalmatlansága keresztülhúzta a számításaimat, megcsúfolta szándékaimat. (…)

Noth Zsuzsánna: Egy konyhatündér kelléktára – három történet a könyvből

Fehér zománcozott, sötétkék peremű nyeles tésztaszűrőm alig pattogzott csak le az eltelt ötven év alatt. Bonyhádon készült, 16 centiméter átmérőjű, fogy. ára 17,50 Ft. (…)

Balogh István versei

Itt a ház: ami nincs. / Itt a kert: ami nincs. / Gyönyörűszép / gyerekkorom / talmi kincs, talmi kincs. / Fű között kikirics. (…)

Mózes Katalin: Amikor festek…

Amikor festek, figyelni kell. Okosnak kell lenni. És közben át lehet élni egy-két gyönyörű szín, eltalált vonal, megtalált forma feletti boldogságot. (…)

S. Nagy Katalin: Mózes Katalin festményeiről

Mózes Katalin festésmódja és ezáltal a világ megismerésére felkínált módszerei, technikái plurálisak, nincsenek kizárólagos vonatkoztatási rendszerek, nincs egyetlen középpont. (…)

Mózes Katalin munkái

Mikó F. László: Levantado…

Talán egy kevésbé szeles napon. Ez az első mondat, amivel kezdeném. Talán akkor, ott a vízparton, séta közben, a kezed fogva, talán éppen ott tudnám elmondani, ami már hosszú ideje gyűlik itt belül. A szívben, a lélekben vagy az agyban, nem is tudom a pontos helyét, és az idejét se, de mégiscsak itt van, bennem motoszkál a gondolat, az érzés. (…)

Start: 2022/1

Idei első számunk vegyes tematikájú. A borítón Mózes Katalin munkája.

Bátai Sándor: Fonalak, fonatok, vonalak mint alapelemek, építőelemek – Mocsári Mária nemezeiről

A nemez szerkezetét a gyapjúszálak egymásba kapaszkodó rendszere alkotja, építi eggyé, és ezen a képzelt, kusza vonalhalmazon jelenik meg egy újabb vonal, a gyapjúszál képe. Az anyag és ábrázolt tárgy válik sajátosan eggyé Mocsári Mária nemezmunkáin. (…)

« Older posts

© 2022 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑