Aktuális lapszám

Sticky post

Októberi lapszámunk vegyes tematikájú. A címlapon Miksa Bálint munkája.

Gergely Tamás: Három mese

„Tudod, Őzite, másik világ létezik. Ha megteremted magadnak. Ha sárkányok zavarják az életed, akkor lemehetsz velük harcolni az alvilágba, vagy felrepülsz, ha ott vannak. Ha megtalálod a magad Nyulát, amelyik órával a kezében bújik a vackába, s azt követed, lezuhanhatsz abba a világba. Ha annál is eredetibbet gondolsz ki, lehet az is a másik világ, a világod. Érted?” (…)

Botár Attila: Őszi szántás

Sem ég, sem tükör fel nem szívja, ám / nyiladoznak, s makacs példa legyen, / deres barázdák a kezünk nyomán / két hegy között, vagy túl három hegyen (…)

Harsányi Sulyom László: Közelítések és távolítások – a Zöld napló sorai közt olvasva

Amikor Veres Ágota engem, azaz egy színházrendezőt, és nem egy képzőművészeti beágyazottságú személyt kért fel győri kiállításának megnyitására, nyilván számolt azzal a veszéllyel, hogy egy laikus, hogy ne mondjam, egy zöldfülű szemével tekintek a képeire. Így is tettem.

Veres Ágota festményei

Kontra Ferenc: Fél évszázada

Vasárnap szokott eljönni hozzánk keresztapánk osztrákzöld, monarchiás öltözékében, ekkorra már megözvegyült. Ilyenkor, délután már kint ültek a férfiak a verandán, miközben odabentről az asszonyok egymás szavába vágó csevegése a tányércsörgésbe és a mosogatás elhúzódó zajába veszett. Egyre nyúltak a falon az árnyékok, egymás után ürültek a poharak és mélyültek a ráncok a gondolatok megfogalmazásának nehézségeitől. (…)

Árnyékkötők 30

Három évtizede, épp a rendszerváltozás előtt, 1989-ben alakult meg az Árnyékkötők alkotócsoport, amelynek tagjai alapító-szerkesztőként jegyezték az 1990 és 2002 között megjelenő Árnyékkötők electrographic art (később co-media) nemzetközi művészeti folyóiratot. A lap szerkesztősége, együttműködésben a FÁME – Fény-Árnyék Művészeti Egyesülettel több mint száz hazai és nemzetközi elektrografikai kiállítást, fax-akciót, multimediális eseményt szervezett a kilencvenes években. A 30 éves évfordulót kiállítássorozattal ünneplik.

Miksa Bálint festményei

Sturcz János: Miksa Bálint „kísérleti festményrobbantásai”

Miksa Bálint több éve kezdte el festeni különleges, szabálytalan formájú, tépett szélű, foltszerű képeit. Kísérleti festményrobbantásoknak nevezte el őket. Az elnevezés ne tévesszen meg senkit. Alkotásai nem robbannak, nem sugároznak agressziót vagy erőszakot, inkább életenergiát, egy belső erőt rejtenek, amely egy középpontból építi fel, növeszti minden irányba kiterjedve a képet. (…)

Jász Attila: Belső angyal (részletek)

Nem tudunk semmit, folyton ez jut eszembe álmomban, és pontosan értem is a jelentését, ám reggel már hiába gondolkozom rajta, nem értek semmit belőle, csak ez a mondat maradt (…)

Start: 2019/7

Októberi lapszámunk vegyes tematikájú. A borítón Miksa Bálint munkája.

Kölüs Lajos: Ami nem úgy és nem akkor

Mayer Hella a kisgyermek szemszögéből bontja ki sajátos terét és élményét. A gyermek óvatlan és nincsenek előítéletei, nem terheli a múlt felelőssége, de maga az idő sem, és mindent akar, látni, megfogni, átélni. (…)

Abafáy-Deák Csillag: Ami közös, összeköt

A 9. Belvárosi Művészeti Napok keretében rendezték meg Zsombori Erzsébet (Zsimbi) és Mayer Hella kiállítását. Ha megnézzük a két alkotó képeit, azonnal szembetűnik, meglépték mindketten azt a bizonyos új utat, amit maguknak kellett kitaposniuk. (…)

Onagy Zoltán: Rés a pajzson

A terepjáróba lépve a bal sarok és a cipő sarka két mondatban megbeszélik: „Ma nem. Hülye ez, ma nem engedünk, sose múlik el a fájdalom, nem jön vissza a régi jó.” Békén hagyják egymást: a sérült sarok és a szolidáris terepjáró cipő. (…)

László-Kovács Gyula: Szükségszerűség

Láttam egy feketerigót a langy napsütésben fürdeni. / A szükségszerűség-tanról felesleges vitatkozni, / még a niceai-zsinaton is kudarcba fulladt, /
veszekedésbe torkollott. / Így hát úgy gondoltam, hogy a szükségszerűség / egyszer csak eljön. (…)

« Régebbi publikációk

© 2019 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑