Aktuális lapszám

Sticky post

Három hónapos, nyári lapszámunk tematikája a Balaton. A címlapon Beretvás Csanád munkája.

Kiss Norbert Péter: Kastély- és kúriasorsok Balatonszentgyörgytől Kőröshegyig

A somogyi kastélyok és kúriák története napjainkban egyre népszerűbb téma, elég csak rápillantani az internetes közösségi oldalakra, hírportálokra, a bővülő szakirodalomról nem is beszélve. Jelen írás egy már évek óta folyó – s még több esztendőre tervezett – kutatómunka alapján a téma egy kis szeletét, a somogyi Balaton-part közelében fekvő néhány kastélynak és kúriának vázlatos történetét tekinti át levéltári, könyvészeti, illetve sajtóforrások alapján. (…)

Mohácsi András: Köd, pára, Budapest – Vödrös Gábor képeiről

A ködös Budapest önálló lény a képeken. Nincsenek rajta emberek, mégis él, mozog a kép felszínén a felületen tájban derengő épületek, hidak, hajók világa. (…)

Vödrös Gábor munkái

Jász Attila: Felhőfoszlányok a hajnali fűben (részlet)

Keveset és mélyen alszol, sokáig ébren vagy, és reggel korán nem vagy fáradt, nem álmodsz, ami a keleti életművelés szerint a lelki béke jele, ennyit biztosan tanulnod kell a böjtből, könnyű, korai vacsorákat kell enni. (…)

Káplán Géza: Univerzálék tánca – a Balaton-tárgy Ungvári Károly és Ungvári Judit festészetében, és a körülmények

Apa és leánya – egyikük sem volt (lett) a „Balaton festője”. Találkozásuk az országos, nagy témával eseti, de tanulságos; úgy a honi festészet történetére, mint e táj festőiségére nézve. (…)

Spindler Zsolt: Bambini di Almádi 2021

A felhővé vált sörhab-birkával a lellei vagy az almádi bornapokon ismerkedtem meg. Pontosabban nem is én, hanem Shark Baby, aki ott nyaralt valahol, és mivel szőke volt, balatonszemű, formás és jóillatú, a férfiak és fiúk messzire elkerülték, csak a sóvár szemek tapadtak rá. Úgyhogy unalmában velem kezdett csetelni. (…)

Varga László: Enyészet (Szántódpuszta)

Parill Orsolya: Félelmeken innen és túl – Takáts Gyula balatoni művei a háború árnyékában.

Takáts Gyula a rendkívüli helyzetre rendkívüli teherbírással reagált, az 1941-ben kapott Baumgarten-díj újabb- és újabb művekre, újabb- és újabb műfajokban való megszólalásra késztette. (…)

Fehér Zoltán József: A Bacchus könyve kincsei – Az első Bece-hegyi irodalmi pinceszer 50. évfordulójára

Takáts Gyula azért örült annyira a somogyi társaságnak, barátoknak az első irodalmi pinceszeren, mert a közös szülőföld szeretetén túl náluk tapasztalta a magáéhoz hasonló vonzódást Berzsenyi emlékéhez és szelleméhez, hiszen annak jegyében jött létre a találkozó. (…)

Novotny Tihamér: Magyar népmesék – Pieronymus Kosch művészetéről

Pieronymus Kosch eleddig tevékeny, szorgalmas és eredményes életet élt. Az egyik nap bélyeget tervezett nagyítóval, a másikon óriási reklámtáblát festett széles ecsettel, a harmadikon rézkarcot nyomtatott, a negyediken meseillusztrációkat készített a gyerekei ellenőrzése mellett. (…)

Pieronymus Kosch munkái

Géczi János: Judith, avagy a baltás gyilkos felesége (részlet)

A szeme megakad a falon függő egyik fotón. Továbbfut a tekintete a fal jobb sarkáig, majd át, balra. Nyolc azonos méretű, azonos típuskeretbe foglalt, a szokásoshoz képest terjedelmesebb fényképet függesztettek fel, s mindegyik rokon témájú. Roncsolt plakátokról készült felvételek. A giccshez közel esően attraktívak. (…)

Spindler Zsolt: Hekkelni a rendszert és tolni a biciklit – Fenyvesi Ottó Paloznak Overdrive című kötetéről

A tekintet a lovasi ház teraszáról a láthatatlan, de mégis érzékelhetően jelen lévő Balaton víztükrébe tekint, ahol megjelennek egy kalandos, tartalmas élet fontos szereplői és állomásai. (…)

Terék Anna: Pofon

A függönyt hol átlyukasztják, / hol csak félrelibbentik / a golyók. / Van egy szobánk, amibe / nem mehetünk be, / hiszen egy közeli hegyre néz, / onnan lőnek bennünket. (…)

Czompó Gábor: Vers a parton – Vers a peronon

Három éve azzal a szándékkal indítottuk el Balatonalmádiból a Vers a parton – később Vers a peronon – programot, hogy mintegy ellenpontozva az egyre embertelenebbé, rohanóbbá váló külvilágot, olyan gondolatokat, érzéseket közvetítsünk az emberek felé – szerelemről, életről, hazaszeretetről –, amelyek talán el tudják kísérni őket a nap folyamán. (…)

« Older posts

© 2022 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑