Category 2009/1: Első

Győrffy Ákos: Gibraltár (részlet egy hosszabb töredékből)

Beteg vagyok. Apám és anyám és a Kőrösi doktor úr szerint, meg a Kőrösi doktor úr helyettesítője szerint, a Kőrösi doktor úr előtti doktor urak szerint, és a kísérőim szerint is, a fodrász szerint, a kisboltban a pénztárosnő szerint, az újságos szerint és a satöbbi szerint. (…)

Prágai Tamás: Beláthatatlan harcmodor (részlet)

Mióta spenótot eszem, gyorsabban
nőnek a fogaim. Hideg köveken csiszolom őket
a teraszon, pirkadatkor. (…)

Gáspár Boldizsár: Egy regényes zen mester – Fekete Istvánról

A természeti környezet, az erdő, mező élete iránt érzett rajongás és szeretet áthatja az író minden alkotását, amiben az egyszerűség rendkívüli nemességgel párosul. Azt sugallja, mindez csakis egy nem anyagi természetű késztetéssel élhető át. (…)

Káplán Géza: Erotikai kalauz – lektür

Lebben a ponyva, pózol az igazgató, ordít a teve, és nehezen verekszem át magam a porond felé figyelő alkalmazottakon. Megvagyunk, így, együtt. A trupp. A költői bérmunkások. (…)

Jász Attila: megsebzett szépség. Az ikonfestés íratlan szabályai

Isten nevet rajtunk, olykor sír is. Az ikon törött ablak
az örökkévalóságra, homálya túlmutat az időn, a sírig. (…)

Baktay Patrícia szellemlényei

Géger Melinda: Égi szárnyasok, pogány bálványok – Baktay Patríciáról

Baktay Patrícia családjában generációkra visszamenően jelen van a művészet: nagyapja, Gottesmann Alfréd nagybányai művésztelepen dolgozó festőművész, míg nagybátyja a keletkutató tudós, Baktay Ervin volt. A Kaposváron élő művésznő a hetvenes években kezdte az alkotómunkát: eredetileg a textilt választva kifejező anyagának. (…)

Kiss István bútorai

Khell Zsolt: Kispisti és a görbe

A mester fejében vázlatot rajzolnak a görbefák, bepróbálkoznak széklábnak, háttámasznak, karfának, a belső számítógép képernyőjén helyükre úsznak a konszignációs elemek és felépül egy ábra. A fúrógép, véső, gyalu és a többi kéziszerszám felülírja az eredeti programot. (…)

Vörös Éva: A gyógyító boldogság – beszélgetés Kopp Máriával

A modern társadalom azt hirdeti, hogy attól boldog valaki, ha előrelép a társadalmi ranglétrán, jobb kocsija van, vagy a megunt feleségét kicserélheti fiatalabbra. Fogyasztói értékrendet képviselnek, és azt hiszik az emberek, hogy ez a fajta hedonista boldogság teszi az embert valóban boldoggá. Közben kiderült, hogy ez a fajta állandó elégedetlenség, az újabb és újabb fogyasztási cikkeknek a megszerzése nemhogy nem ad boldogságot, hanem éppen boldogtalansághoz és egészségromláshoz vezet. (…)

Start: 2009/1

A Képírás internetes folyóirat első lapszáma. A címlapon Baktay Patrícia munkája.

© 2024 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑