Category 2018/5: Augusztus

Bene Zoltán: Tartozás

Peti bácsi mindig a sofőr mögött jobbra lévő legelső üléspár utastér felé eső ülésére telepedett, a másikon akkurátusan elrendezte a hátizsákot meg a sapkát, a botot az oldalsó szélvédőnek támasztotta, s ontotta a bölcsességet magából, akár törött vízvezeték a vizet. Halakról, horgokról, időjárásról, politikáról, nőkről, oktatásról, mikor mihez kerekedett kedve. Egy alkalommal egy középkorú, testes asszony megkérte, ne pofázzon annyit, nem bírja már, hogy minden reggel a sületlenségeit kell hallgatnia. Peti bácsi nem sértődött meg nagyon. Csak egy hangyányit. (…)

Káplán Géza: Dallamok

Annyi minden maradt, / fedetlenül is, / titokban… / Helyezkedik a tudat, elszánt értelmező. / Betöltöm ezt a szemgödröt egy darab agyaggal – / nemde: néz? (…)

Gergely Tamás: Mosogató-mese

Föléjük hajolt. Felismerte az esti menüt a felé áradó párából. „Egybefasírt”, motyogta. Még így érezni lehetett a fasírtba tett zöldségek illatát, Áldott Jó Lélek a rozmaringra ismert rá elsőnek. De mi az a meleg, mondhatni bársonyos illat? Ja, tarhonya. Elfelejtette. (…)

Bak Rita versei

Az otthon Budapesten van, / hol ülve, vagy fekve, izzadva, fázva, / romlott kecskesajtot majszolva, / elgondolkozom, hogy a kristálytányért / ilyen szabályosra ki metszette vajon. (…)

Szeifert Natália: Zelma

Menjünk le a tóhoz, dobta be az ötletet Mara, hullámokat vetett a szobám levegőjében, figyeltem pár percig. A félig nyitva hagyott szobaajtó felé biccentettem, bólintott, hogy érti, nem akarom apámat egyedül hagyni. Nem lesz semmi baja, talán még örül is, ha elmegyünk. Megvontam a vállam, se igent se nemet nem tudtam mondani, nem akartam eldönteni semmit. (…)

Nagy Miklós fotói

Nagy Miklós: Kiállítás után

Az volt a legfurcsább, hogy amikor elkezdtem a különféle rátétekkel díszített lemezeket lefotózni, majd otthon a komputerre letöltve visszanézni, a képernyőn egyszerre látva őket, sokkal szebbnek tűntek, mint egyenként. Jelenleg nagyjából 1400 különböző kapudísznél tartok. (…)

Kelebi Kiss István versei

sorsom színes / palettákra száradt / kőnek szárnyat festek / követ a madárnak // aranyló lazúrra / sötét pöttyöt ejtek / camera obscurát / bezárt képzeletnek (…)

Nyirán Ferenc versei

Azt mondta: lelke van / a fának. Meg a folyónak / is. Csak benned nem látott / semmit, ami megérinthette / volna. Valójában hazudott. (…)

Start 2018/5

Idei ötödik számunk ismét vegyes tematikájú. A borítón Nagy Miklós felvétele látható.

© 2024 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑