Category 2019/9: December

Mácsadi Orsolya: A beavatottak – Sz. Szőcs Géza és Magyar Mónika alkotói munkásságáról

Szőcs Géza és Magyar Mónika alkotásaik tükrében olyan egyedi világok dimenzióit nyitják meg előttünk, melyek őszintén és nyíltan, kliséktől mentesen vallanak művészet és hit kapcsolatáról. (…)

Sz. Szőcs Géza és Magyar Mónika munkái

Harangozó Ferenc: Szent Pál nyomában

Harangozó Ferenc: Négy éven át Pál Apostol útján

Négy éven át követtem képzeletben azt az útvonalat, mintegy útirajzolóként, híres állomások, nagyvárosok, kikötők, kereskedelmi utak egymásra épülő kultúráját, amelyen Lukács és Pál is haladt. (…)

Nagy Gábor Miklós: Gravitációs alappontok (részlet)

Vannak helyek, ahol Isten jelenléte nagyon is érezhető. Erősen ott van, a maga megfoghatatlan, mégis olyan teljes módján. Nem kell hozzá tömjénfüst, sem szenteltvíz, és nem kell hozzá az oltáriszentség felemelésekor a csengettyűk hangja sem. (…)

Mikó F. László: Karácsonyi köd

Bent csak a fényt látta, a hatalmas fényt, ami csak a kapuig terjedt, és nem világított meg semmit odakint. Mintha a fény valami test lenne, valami egybefüggő anyag. Mintha csak önmagáért lenne odabent, a kapu mögött. (…) – Misch Ildikó emlékére

Balogh István: Fehér foltjaink – Dudás Antal emlékének

Ez az alkotói szívdobbanást híven megőrző kép, az ég, a víz és a part pontosan dekódolt, önzetlen szimbiózisa, tiszta, igaz és örök szerelme, mely itt függ most is szobám falán, lelkemnek különösen kedves, mert egy közösen megélt nap emlékére dedikálta nekem bozontos alkotója, beragyogja örök időkre minden hétköznapomat. (…)

Fábián László: Kvantumfodrozódások – Jancsik Károly műveiről

Azt már Pál apostol korán megértette: tükör által homályosan látunk. Mindig van valami a fizikai valóságban (is), ami a szemlélés tárgya és szemünk közé áll. Jancsik Károly festői allegóriája föloldja ezt az ellentmondást: elénk tár egy metaforikus kvantumos szerkezetet (másképpen fogalmazva: festői mikrokozmoszt) illuzórikus mozgásában – esztétikai élményként modellezve a fizikai jelenséget. (…)

Nagy Zopán: Felhő regény (részletek)

Mondom a magamét (félálomban) – ám csak sejtések és hang-foszlányok vergődnek válaszok gyanánt… A nő cica-fejekkel rajzol tele felületeket. Szinte egyformák, persze mind különböző. Így „ír” nekem újabb leveleket, miközben távolságba ágyazva vigyázzuk egymás „érintetlenségét”… (…)

Tolnay Imre: A Tiberis-parti krónikás – Budaházi Tiborról

Budaházi Tibor Róma rétegeit – mai szóval layereit – keresi, üzenet-értékét kutatja-vallatja. Nem a sorok, hanem a rétegek között olvas, a falak, vakolatok, mikro-makro felületek, kis és nagy terek együttállásait emeli ki és rögzíti.

Start: 2019/9

Idei utolsó lapszámunk vegyes tematikájú. A borítón Budaházi Tibor Római ikonosztáz című munkájának részlete látható.

© 2024 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑