Szekció

2020/4: Balaton

Petőcz András: Árnyékok – Balaton

Valami csónakban ülni, este, sötétben, / nem mozdul semmi, csak a víz, kotyog, / halkan kotyog a víz, ritmusa ott lüktet, / ott lüktet bennem a víz mozdulása. (…)

Vass Norbert: A déli part

A csobbanunk? A nyálkás lépcsőkön a megcsúszás, a van-e még vajon egy foka, a hínár, a marha hideg, a süppedős iszap. Az első hullám, ami fölcsap a pöcsödig, a fölszisszenés, a most már tényleg bukjunk bele, a fröcskölés. (…)

Ország László: Aranypart

Ország László: …tihany…

A képen fehér kereszttel jelölve a horgász látható. Szemben vele két gyermeke: Boglárka és Balázs. Ebédelnek, bár már esteledik. A háttérben lévő asztalon egy sohaelnemhervadóvirágcsokor, Zsóka néni – a ház gondnoka – jóvoltából. A felvételt a feleség készítette – tányérján még ott az étel maradéka…

Benke Attila: Történetek a „magyar Riviéráról”

Persze a tipikus Balaton-reprezentációval dolgozó filmek többsége is jellemzően nem csupán díszletként, látványos háttérelemként használja a „magyar tengert”, bennük a tó és vidéke többletjelentést hordoz. Ennek oka pedig az, hogy a Balatonhoz történelmi és társadalmi jelentések társulnak… (…)

Parill Orsolya: Irodalmi pinceszer, avagy mi történt Bacchus kápolnájánál?

A Bacchus-könyv bejegyzései szerint a betoppanó külföldi, vagy külföldre szakadt vendégeket – Bécstől Svájcig, Oslótól Torontóig, Ferrarától Párizsig – és a hazai barátokat, művésztársakat egyaránt három dolog nyűgözte le: a panoráma, a finom bor és a vendéglátó kedves és varázslatos személyisége. Jöttek, láttak és rabul estek. Takáts Gyula különösen meghitt barátainak, mint például Fodor Andrásnak, Tüskés Tibornak, Pomogáts Bélának vagy Cséby Gézának az is „engedélyezve volt”, hogy vendégekkel érkezzenek. (…)

Fehér Zoltán József: A Balaton Takáts Gyula és Tüskés Tibor levelezésében

A közös irodalmi ízlésvilág, alkotói célkitűzés, értékítélet és filozófia mellett Takáts Gyulát és Tüskés Tibort a Balatonnak – és környékének – mély ismerete, szenvedélyes szeretete, szépségének és értékeinek következetes hirdetése, valamint lehetőségeik szerinti ápolása, gondozása is szoros szálakkal kötötte egymáshoz. (…)

drMáriás: Az elfogadás művésze

Weiler Péter Andy Warhol egyik legjobb magyar tanítványaként az általa megteremtett nyelvet átalakítva, saját alkotói gyakorlatára hangolva és újrateremtve úgy használja, hogy abból egy teljesen új világ épüljön fel. Weiler rendezőként, dramaturgként, díszlettervezőként, s mindenekelőtt forgatókönyvíróként figyeli a körülötte kavargó világot, s meríti belőle képeihez azt, ami az övé, a helyzeteket, pillanatokat, szereplőket, élményeket, amelyek összeállva létrehozzák a weileri világot, amely kicsit olyan, mintha belépnénk a viaszbabák birodalmába a Madame Tussauds-ban. (…)

Weiler Péter képei

Nagy Anna: Tüskés Tibor levelei

Tüskés Tibor tudta a szavak titkát, ismerte az ember örök vágyát, hogy gondoljanak rá, figyeljenek rá. Ezért írt sok levelet, és őrizte gondosan azokat, amelyeket kapott. (…)

Tüskés Tibor: Föld, föld, szülőföld

Mit jelent számomra Pannónia? Mit adott nekem a Balaton, a déli part, ahol születtem? Mit adtak Kanizsa esőben szörcsögő, bicegő téglajárdái? Mit adtak a tolnai és baranyai dombok, a nagyváros – Pécs – emberei és házai, mediterrán fényben fürdő terei és hegyre kapaszkodó, szűk utcái? (…)

Oláh Miklós: Előszó a Képírás 2020. évi Balaton-számához

A pandémia előtt elsőként a turizmusgazdaság kapitulált. A most éppen komoly gazdasági problémákkal szembenéző régió újraéledésében mi más játszaná a főszerepet, ha nem a kultúra, a művészet.

Start: 2020/4

Idei Balaton-számunk három hónapot fog át. Az első, júniusi harmadot elsősorban a kilencven éve született és tizenegy éve elhunyt Tüskés Tibor emlékének szenteljük. Július és augusztus folyamán kortárs írók, költők, képzőművészek Balatonhoz kötődő műveit közöljük.

© 2020 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑