Category 2021/8: Elektrográfia

Winkler Ferenc: Egy országos gyűjtemény esélyei és buktatói egy kisvárosban – BA MEM, Szigetvár

Persze az ügyek attól ügyek, mert akik kitalálták, megharcolták, értéket igyekeztek teremteni, azok ritkán adják föl. Az alap, vagyis az önkormányzati partnerség rendben volna a gyűjtemény irányába. Ha így marad, csak idő, kitartás, elkötelezettség és szakmai hozzáértés kérdése, hogy a BA MEM, a magyar elektrográfia eddig egyetlen közgyűjteménye – amely egyébiránt európai kulturális különlegesség –, jobb napokat lásson. (…)

Komáromi Erzsébet Katalin: Makám-borítók

Belső képek szakítják át a tudat kapuit, parttalanul áramlanak s illeszkednek követhetetlenül a zenei motívumokhoz. Reflexiók, úttalan utakon… (…)

Zsubori Ervin: Nevezetlenek

Zsubori Ervin: Nevezetlen Dátumok Fala

A jegyet – mint egyfajta hivatalos irományt – gyakran dátummal látják el. Ezen dátumok zöme a nevezetlenek megszámlálhatóan végtelen csoportját gyarapítja. Még a jeggyel együtt is, amelyen szerepelnek, legfeljebb halványan képesek felidézni azt a múltdarabkát, amelynek kapcsán betöltötték küldetésüket: érvényesítették őket. (…)

Büki Zsuzsanna elektrográfiái: Falak és kapuk

Büki Zsuzsanna: Ott- és elfelejtett táj- és kultúrtörténeti elemek

Már évtizedek óta vonzanak a magára hagyott, ott- és elfelejtett táj- és kultúrtörténeti elemek, az egykori csodalétesítmények, templomok, kolostorok, pusztuló kastélyok. Ezeknek, miután betöltötték egykori fontos szerepüket, nagy részük sajnos elfelejtődik, lassan, de biztosan pusztul. (…)

Izinger Katalin: Nyomozás az idő után – Büki Zsuzsanna művészetéről

Büki Zsuzsa egész művészete az anyagok, a formák természete, szerkezetük rejtélye iránti rajongásból ered. Nem csak látványokat alkot, hanem struktúrákat és viszonyokat. (…)

Kecskés Péter munkái

Kovács Gergely: Kiterjeszthető végtelen – Kecskés Péter kiállításáról

A Kiterjeszthető végtelen az emberi testnek a mozgás és a fények általi, részleges metamorfózisát megvilágító, elvont figurativitásra épül, szemben a Putrefakcióval, ami totális absztrakció, méghozzá az avantgárd hagyományaiból származó sajátosságai mellett a Charlene Spretnak-i értelemben vett spirituális dinamizmussal. (…)

Ruzsa Dénes: Szemelvények a Magyar Elektrográfiai Társaság (MET) alkotóinak videóművészetéből

A Magyar Elektrográfiai Társasághoz csatlakozott alkotók munkáiban a fényjelenségek, a mozgás ritmikájának érzékeltetése általánosnak tekinthető, akár mikroszkopikus rezzenések, finom lüktetések megjelenítéséről, akár a tér végtelenségének dinamikus érzékeltetéséről legyen szó. (…)

Albert Judit: Fejezetek a magyar elektrográfia történetéből

A fénymásoló olyan eszköz volt, amit sokféleképpen használtak alkotóeszközként. Olyan közeg, aminek nagyon meghatározott jellemzői léteznek a grafikus formában és kifejezési keretek között, az idő fogalmában, a kreatív közvetítés megközelítésében, az eredmények közvetlenségében, a technológiai és fényképészeti összetevőben. (…)

Láng Eszter: Bevezetés az Elektrográfia című lapszámhoz

Ma már a legtöbb helyen, a komoly, nemzetközi grafikai kiállításokon önálló kategóriát képez az elektrográfia gyűjtőfogalom alá tartozó és különböző technikai elnevezésekkel illetett – például digitális nyomat, c-print, elektrografika stb. – új műfaj. (…)

Start: 2021/8

Idei nyolcadik lapszámunk tematikája az elektrográfia; a borítón Büki Zsuzsanna munkája.

© 2024 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑