Category 2022/1: Január

Kerényi Tamás két írása

Az elején még számon tartja az ember, hány új megy el. Emögött valószínűleg a saját elhatározás erősítése áll, az önigazolás, bezzeg én itt vagyok, míg a másik nem bírta. A terápiások, ahogy családfát szokás levezetni, sorolják a valós és beceneveket, az itt eltöltött idő külön megjelölésével. Látod, nekem több van, mint neked, az semmi, kontráz rá a harmadik. A régebben rehabon lévő, az úgynevezett „öreg terápiás” csak legyint. (…)

Király György munkái

Képiró Ágnes: Csendszólamok – gondolatok Király György művészetéről

Király György festészetében a kék szín használata tudatos redukciós folyamat, melynek során kivon, majd megfest valamit, ami az esteledés kékjében fokozatosan tűnik el, ugyanakkor mégis jelen van – a matéria által tárgyiasul és válik a képmező szerves, élő, lüktető részévé a csak látszólagosan statikus tárgycsoport. (…)

Szénási Miklós: Kulturált fogyasztás

A borfogyasztásnak van egy klasszikus, szép menetrendje, mondta Toti, akivel erkélyszomszédok már vagy tizenhat éve. Szárazon érkezünk és a szárazakkal kezdjük. Pálinkát is lehetne tolni indítónak, mondta erre Droid, de Toti leintette: azt csak a sarlatánok csinálják. (…)

Heller Zsolt: Casting

Pár napja felcsillant a szeme, amikor meglátta a színház hirdetését: „amatőr színészeket keresünk”. Nem volt állása, hónapok óta hiába próbálkozott. Már úgy érezte, nem kell senkinek. Nem volt jövője, jelene sem. Csak múltja. Úgy döntött, megpróbálja. (…)

Noth Zsuzsánna: Egy konyhatündér kelléktára – három történet a könyvből

Fehér zománcozott, sötétkék peremű nyeles tésztaszűrőm alig pattogzott csak le az eltelt ötven év alatt. Bonyhádon készült, 16 centiméter átmérőjű, fogy. ára 17,50 Ft. (…)

Balogh István versei

Itt a ház: ami nincs. / Itt a kert: ami nincs. / Gyönyörűszép / gyerekkorom / talmi kincs, talmi kincs. / Fű között kikirics. (…)

Mózes Katalin: Amikor festek…

Amikor festek, figyelni kell. Okosnak kell lenni. És közben át lehet élni egy-két gyönyörű szín, eltalált vonal, megtalált forma feletti boldogságot. (…)

S. Nagy Katalin: Mózes Katalin festményeiről

Mózes Katalin festésmódja és ezáltal a világ megismerésére felkínált módszerei, technikái plurálisak, nincsenek kizárólagos vonatkoztatási rendszerek, nincs egyetlen középpont. (…)

Mózes Katalin munkái

Mikó F. László: Levantado…

Talán egy kevésbé szeles napon. Ez az első mondat, amivel kezdeném. Talán akkor, ott a vízparton, séta közben, a kezed fogva, talán éppen ott tudnám elmondani, ami már hosszú ideje gyűlik itt belül. A szívben, a lélekben vagy az agyban, nem is tudom a pontos helyét, és az idejét se, de mégiscsak itt van, bennem motoszkál a gondolat, az érzés. (…)

Start: 2022/1

Idei első számunk vegyes tematikájú. A borítón Mózes Katalin munkája.

© 2024 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑