Category 2022/6: Balaton

Koscsó László: Vonalakból felépülő katedrálisok

Az én kiinduló vizuális problémám: mennyire lehetséges hétköznapi tárgyak alkalmazásával olyan alkotásokat létrehozni, amelyek elmossák a grafika és a fotográfia határait. (…)

Koscsó László: Fényrajzok

Berényi Zsuzsa: Európa Szoborpark, Balatonalmádi

Abafáy-Deák Csillag: Egy reneszánsz ember

Veszeli Lajos évtizedek óta szívén viseli a város és a Balaton-part esztétikai sorsát. Számos művészi kezdeményezés és megvalósult projekt fűződik a nevéhez, és sosem fogy ki a tervekből. (…)

Kölüs Lajos: Az ég alatti táj szerelmese

A Balaton víziója Veszeli Lajos számára nem a felfedező kalandra hívása, nem vitorlabontás a beláthatatlan jövőbe, hanem a megállapodottság, a megbékélés, a megnyugvás lecsendesítő közege. (…)

Barti Magdolna: Balaton

Kiss Norbert Péter: Kastély- és kúriasorsok Balatonszentgyörgytől Kőröshegyig

A somogyi kastélyok és kúriák története napjainkban egyre népszerűbb téma, elég csak rápillantani az internetes közösségi oldalakra, hírportálokra, a bővülő szakirodalomról nem is beszélve. Jelen írás egy már évek óta folyó – s még több esztendőre tervezett – kutatómunka alapján a téma egy kis szeletét, a somogyi Balaton-part közelében fekvő néhány kastélynak és kúriának vázlatos történetét tekinti át levéltári, könyvészeti, illetve sajtóforrások alapján. (…)

Jász Attila: Felhőfoszlányok a hajnali fűben (részlet)

Keveset és mélyen alszol, sokáig ébren vagy, és reggel korán nem vagy fáradt, nem álmodsz, ami a keleti életművelés szerint a lelki béke jele, ennyit biztosan tanulnod kell a böjtből, könnyű, korai vacsorákat kell enni. (…)

Káplán Géza: Univerzálék tánca – a Balaton-tárgy Ungvári Károly és Ungvári Judit festészetében, és a körülmények

Apa és leánya – egyikük sem volt (lett) a „Balaton festője”. Találkozásuk az országos, nagy témával eseti, de tanulságos; úgy a honi festészet történetére, mint e táj festőiségére nézve. (…)

Spindler Zsolt: Bambini di Almádi 2021

A felhővé vált sörhab-birkával a lellei vagy az almádi bornapokon ismerkedtem meg. Pontosabban nem is én, hanem Shark Baby, aki ott nyaralt valahol, és mivel szőke volt, balatonszemű, formás és jóillatú, a férfiak és fiúk messzire elkerülték, csak a sóvár szemek tapadtak rá. Úgyhogy unalmában velem kezdett csetelni. (…)

Varga László: Enyészet (Szántódpuszta)

Parill Orsolya: Félelmeken innen és túl – Takáts Gyula balatoni művei a háború árnyékában.

Takáts Gyula a rendkívüli helyzetre rendkívüli teherbírással reagált, az 1941-ben kapott Baumgarten-díj újabb- és újabb művekre, újabb- és újabb műfajokban való megszólalásra késztette. (…)

Fehér Zoltán József: A Bacchus könyve kincsei – Az első Bece-hegyi irodalmi pinceszer 50. évfordulójára

Takáts Gyula azért örült annyira a somogyi társaságnak, barátoknak az első irodalmi pinceszeren, mert a közös szülőföld szeretetén túl náluk tapasztalta a magáéhoz hasonló vonzódást Berzsenyi emlékéhez és szelleméhez, hiszen annak jegyében jött létre a találkozó. (…)

Géczi János: Judith, avagy a baltás gyilkos felesége (részlet)

A szeme megakad a falon függő egyik fotón. Továbbfut a tekintete a fal jobb sarkáig, majd át, balra. Nyolc azonos méretű, azonos típuskeretbe foglalt, a szokásoshoz képest terjedelmesebb fényképet függesztettek fel, s mindegyik rokon témájú. Roncsolt plakátokról készült felvételek. A giccshez közel esően attraktívak. (…)

Spindler Zsolt: Hekkelni a rendszert és tolni a biciklit – Fenyvesi Ottó Paloznak Overdrive című kötetéről

A tekintet a lovasi ház teraszáról a láthatatlan, de mégis érzékelhetően jelen lévő Balaton víztükrébe tekint, ahol megjelennek egy kalandos, tartalmas élet fontos szereplői és állomásai. (…)

« Older posts

© 2024 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑