Magyari Balázs szobraiban mintha az Univerzum ősi harmóniájának lenyomataira lelnénk. Egy rég letűnt, mégis időtlen földönkívüli civilizáció „tárgyi emlékeiként” is szemlélhetők ezek a műalkotások.

Az embert létezése óta foglalkoztatja a saját eredete – de erről igazság szerint csak vallási vagy tudományos köntösbe bújtatott feltételezéseink vannak. Van, aki Istennek, van, aki az evolúciónak tulajdonítja az emberi faj kialakítását. És olyanok is vannak, akik szerint egy ősi, fejlett idegen civilizáció beavatkozásának eredményeként jelent meg a bölcs ember. Vajon lándzsát törhetünk-e bármelyik felett, vagy mondhatjuk-e, hogy biztosan az egyik vagy a másik az igaz?

A művészetnek és a művésznek nem is feladata erre válaszolni. Magyari Balázs fémszobrai mégis egy utazásra hívnak, egy olyan útra, amit akár ezen ősi idegen civilizációval való találkozásként is megélhetünk.

Ez a kiállítás egy utazás a téridőben, ismeretlen világokkal való találkozás, amelyek reflektálnak a saját pszichénkben is jelenlévő ismeretlen világokra. Miközben ezeket a fémszobrokat nézzük, kiszakadunk a jelenünk valóságából, egy másik helyre, egy másik időbe kerülünk – még az is lehet, hogy minden eddiginél közelebb önmagunkhoz.


Magyari Balázs Lények című kiállítása a K.A.S. Galériában volt látható 2017. augusztus 23-a és szeptember 5-e között.
Honlap


Magyar Balázs: Lények - a K.A.S. Galéria kiállításának részlete

Magyar Balázs: Lények - a K.A.S. Galéria kiállításának részlete

Magyar Balázs: Lények - a K.A.S. Galéria kiállításának részlete