„A hiba esztétikája” című tanulmányát Kim Cascone 2000-ben publikálta.(1) Ez indított – mint szellemi háttér – többünket a téma behatóbb vizsgálatára. A Képírás tematikus számaként megjelenő tanulmány-, illetve műválogatásunk három, részben egymásra épülő kiállítás és hozzá kapcsolódó szimpózium magyar szereplőinek előadásaira, dolgozataira épül.

  • Az első, nemzetközi esemény Krakkóban, a Krakkói Pedagógiai Egyetem Művészeti Kara szervezésében valósult meg 2016-ban, „error_in.art” címmel. Itt a Magyar Elektrográfiai Társaság képviselte a magyar szereplőket.
  • A második hasonló témájú rendezvény a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kara és a MET szervezésében jött létre Kaposváron, 2017-ben, „A hiba esztétikája” címmel.(2)
  • A harmadik, ismételten nemzetközi szimpózium és kiállítás a Krakkói és a Kaposvári Egyetem, illetve a Magyar Elektrográfiai Társaság szervezésében került megrendezésre 2018-ban Budapesten, a FUGA-ban „Make No Mistake” címmel.

A fenti rendezvényeken szereplő magyar művészek előadásai, szövegei és művei alkotják ennek a különszámnak a gerincét. A témában otthonosan mozgó további művészeket is meginvitáltunk, hogy küldjék el írásaikat, műveiket a válogatáshoz. Összesen 16 szerző tanulmányát, műveit olvashatják, láthatják az elkövetkező két hónapban az érdeklődők.

Dr. habil. Gyenes Zsolt DLA, vendégszerkesztő

Pécs–Kaposvár, 2019. március


Jegyzetek

1 Kim Cascone szövegének magyar fordítása a Balkon honlapján

2 „A hiba esztétikája” című rendezvény dokumentációja a vizualzene.hu honlapon