Zsoltárok mobiltelefonra címmel 2020. november 28-án megnyílt a Magyar Elektrográfia Társaság 3D virtuális kiállítás-sorozatának ötödik tárlata, amely Sós Evelin képzőművész újabb digitális munkáit mutatja be. A kiállítás kurátora Haász Ágnes, a megnyitót Zsubori Ervin elektrografikus, az Árnyékkötők társalapítója jegyzi.

„Új műveit barokkos mozgalmasság, játékosság és dekorativitás jellemzi, a színek transzcendens tobzódása, a „zsoltárok” zeneisége hatja át. Virtuális objektjei három alapformában (kúp, kör, kocka) a síkbeli kompozíciók térbeli esszenciái” – írja köszöntőjében HAász Ágnes az idén 75. életévébe lépett Sós Evelinről, akinek élete „az utóbbi évek során nagy fordulatot vett. Megromlott egészségi állapota miatt ágyba kényszerült. De az alkotással nem hagyott fel, most fekvő pozíciójából készíti fotóit a mobiljával – mely a fénymásológép után, új eszközként lehetőséget nyújt új művek létrehozására, művészi koncepciójának, a sokszorosítás problematikájának a folytatására, újabb kísérletekre, alkotásra.”

„Lefényképezni – majd továbbdolgozni – azt lehet, ami a lencse elé kerül. Jelen esetben azt, ami így vagy úgy bejut a szobába: ételek, italok, eszközök, ruhák, pár bútor, néhány ember, maga a szoba, és persze a fény. Ha így nézem, szinte semmi; ha úgy nézem, a mindenség maga. Ebben a megközelítésben egészen új értelmet nyer a jól ismert imádság: mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma… Mert egy szelet kenyér itt nem csak az éhet csillapítja, hanem legalább annyira karakteres szín és forma, ami lefényképezhető, s amivel így bármi megtörténhet.” (Részlet Zsubori Ervin megnyitójából.)

Sós Evelin virtuális kiállításának 3D-s látványa

A virtuális tárlatot komplexen bemutató honlapszekcióban megtekinthető a kiállítás meghívója, egy pdf-katalógusban elolvasható a köszöntő és a megnyitó, és természetesen megnézhetők a munkák, amelyek egy negyedórás – a megnyitó beszéd videófelvételét is tartalmazó – zenés tárlatvezetés (Zene: Airtone) során is megszemlélhetők, továbbá a 3D-s tárlat önállóan is bebarangolható (3D vizuális látványterv: Albert Judit).


> Sós Evelin kiállítása
> A tárlat pdf-katalógusa