Category 2014/2: Art Brut

Komáromi Erzsébet Katalin: Ritter Gábor

Gábor már rég a felnőtt rehabilitációs osztályhoz tartozott és ott vett részt munkaterápiában, mégsem volt hajlandó oda járni művészeti csoportba, évekig szabadon jöhetett hozzánk művészetterápiás műhelyünkbe. (…)

Tóth Eszter: Tárt Kapu Galéria – Lehetőségek a hazai art brut és outsider art bemutatására

2013 márciusában a Gyógyfoglalkoztatásért Alapítvány a befogadó Budapest IX. Kerület Ferencváros Önkormányzatának támogatásával újranyitotta a Tárt Kapu Galériát a Belvárosban. A Galéria célja a magyarországi art brut és outsider art integrálása a hazai és nemzetközi kulturális életbe, széleskörű lehetőséget biztosítva a helyi, regionális és nemzetközi együttműködéseknek és bemutatkozásoknak. (…)

Tóth Eszter: Ferencvárosi anzix – Találkozás Balassa Máriával

Egyik nyári napon Balassa Mária lépett be az ajtón, két hatalmas mappát hozva magával. Azt mondta, hozta megmutatni a rajzait. Ekkor néztem meg először alaposan a műveket. A rajzok női alakokat ábrázoltak, mindegyikük szemében valami időntúliság, mintha az idő másik oldaláról jöttek volna. (…)

Női art brut művészek

Podmaniczky Szilárd: Ferencvárosi anzix – Női art brut művészek

Ha végignézünk a képeken, nagyon is jól látszik, ahány rajz és festmény, annyi személyiség, illetve ahány személyiség, annyi világ. Vagy hogy az egyik kép szövegét idézzem: „Ahány ember, annyi világvége.” (…)

Kopi Mundi Zoltán: Barvájok

Zsin Bence: Kopi Mundi Zoltán és a barvájok

Kopi Mundi autodidakta alkotó, mind a képzőművészetben, mind a zenében. Szobrai élő alkotások, történetük van, és az alkotó belső indíttatásából lépnek elő. (…)

Rigó Péter: Egy katalógus margójára

A pszichiátriai tapasztalatok szerint nem egy lelki betegnél fordul elő, pl. elmebántalom kezdetén, hogy elkezd festeni, rajzolni – különösen, ha készsége is van hozzá. S mindez nem csupán egyfajta tünetként fogható fel, hanem a szenvedés egyfajta közlésének, emberi önkifejezésnek, sőt a kínoktól való szabadulás egyik módjának – azaz öngyógyítási kísérletnek. (…)

Hercsik János munkái

Komáromi Erzsébet Katalin: Artézi

Néhány hónap múlva az ápolatlan, elhanyagolt férfi elkezdett tiszta ruhában és mosott hajjal érkezni a terápiás foglalkozásokra. Éreztem, hogy valami nemcsak történt, de meg is történt vele. A mély zárványokból ömlöttek az emlékek és képek, és ezt nagyon is fontos volt megmutatnia. (…)

Bozóki Péter munkái

Plesznivy Edit: Az art brut

Kezdetben a kórok külső jegyei, a különösség megragadása volt jellemző, majd egyre inkább a belső lelki tartalmak megjelenítése, feltárása került előtérbe. Ezt követte a betegek alkotásaiban fellelhető archaikus formai elemek felfedezése, végezetül e varázslatos, elzárt világ kreativitása önmagában is értékké vált és rangot kapott. (…)

Start: 2014/2

2014 őszén megjelenő számunk az art brut – nyers művészet, outsider art – tematikát járja körül. Átfogó tanulmány mutatja be e sajátos művészeti ág nemzetközi kialakulását, de bemutatjuk a műfajra specializálódott budapesti intézmény, a Tárt Kapu Galéria több alkotójának munkáit is. A címlapon Kopi Mundi Zoltán alkotásai láthatók.

© 2024 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑