Category 2020/3: Május

Papp Ákos képei

Balogh István: Különös történet

Előttem egy kedves novellám, amelyet sokszor javítottam, átírtam, értelmezgettem, mert gyerek- és ifjúkorom olyan világa elevenedett meg benne, amelyik állandóan újabb érzelmeket, képeket, hangokat, színeket, ízeket generált, s álmaimban vissza-visszatérő motívumokat szőtt és fejtett ki, mint anyánk hajdanán tett öreg… Continue Reading →

Kerényi Tamás novellái

Egy meztelen nő áll az utcán, gitárral kezében. Sűrűn esik a hó, a kucsmás járókelők fekete kabátban, némán mennek a járdán, ügyet se vetve rá. Telt mellei a pengetés ritmusára rezegnek, egy lassú orosz dalt énekel, a finom bőrön halványan csillognak az olvadó pelyhek. Feje felett cirill betűkkel villog a neon. (…)

Csorba Piroska versei

Van egy hegy, a neve Avas, / teteje nyáron nem havas. / Lépcsőt, ha nem féled, / a csúcsát eléred / lihegve – ha nem vagy kamasz. (…)

Molnár Pál: A szabadság helyettesítése

Szeretek kísérletezni, az utóbbi időben jó néhány kollázs is készült. (…)

Molnár Pál kollázsai

Bátyi Zoltán: Mese a mosolygós könyvárus lányról

Ebben a boltban tilos könyvet vásárolni! Egy hidegbe öltözött téli hajnalon ez a, hatalmas betűkkel írt tábla jelent meg a kirakatban. A városra telepedő köd miatt (vagy csak azért, mert megszokták már, hogy egész életükben lehajtott fejjel járnak…) sokáig észre sem vette senki. De a szomszédos fodrászüzletben dolgozók tekintete, akik egy cigire ugrottak ki az ajtajuk elé, úgy fennakadt ezen a furcsa szövegen, mint kövér ponty a horgász horgán.

Miltényi Tibor: A hagyománytisztelet érvényes változata

A tiszta szellemi dimenzióba emelt allegorikus képvilág Anita fotóin valami csendes, éteri, homályos, költői vízió, melyben mintha a minimalista árnyékok vinnék a főszerepet. Ez a redukált hangütés Syporca képein olykor tökéletes sterilitásban van jelen, máskor pedig az akcióira emlékeztető mániákus, véráztatta, démoni hangzás jön elő. (…)

Anita Spingár-Westerlund – Syporca Whandal: Placenta

Az élet egyetlen „kézzelfogható” origója a test. Innen indulva, majd ide visszatérve teremtjük és pusztítjuk a testbe zárt lehetőségek és korlátok kezdetét és végét. (…)

Varga László: Kék képek – Placenta

Tönköl József versei

Tandoriéknak nem írok húsvéti lapot, hová küldeném, hová? / csak nézem, mi van a Lánchíd utcában, kövekre szórtan, / talán sápadt hó is hull, és a városon homályos füst lobog, / emlékszem, most már így marad velem Ágnes és Dezső, (…)

Start: 2020/3

Idei harmadik lapszámunk vegyes tematikájú. A borítón Syporca Whandal performanszának részlete (fotó: Varga László).

© 2024 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑