Category 2021/4: Karikatúra

Bódi Kati: Önképek

Bódi Kati: Önképek, stílusgyakorlat

Komolytalan játéknak indult, többrétegű sorozattá nőtte ki magát. Egy Hetirajz nevű Facebook-csoport játékára készültek az első képek. Szabadon választott művész stílusában kellett önportrét alkotni. (…)

Halász Géza: A Karikaturista szakosztály és a KOKSZ-műhely

A KOKSZ megalapítása azt is jelentette, hogy eltávolodunk a „pesti humortól”, vagyis az elsősorban verbális humortól, vicctől, ami a kabarékban, de a magyar karikatúravilágban is sokkal inkább elfogadott volt, mint a csak képek által közvetített, ezáltal áttételesebb humor. (…)

Halász Géza álló és mozgó karikatúrái

Dallos Jenő: Evolúció

Kaján Tibor portréi

Halász Géza: Karikatúradiverzitás

A technikai fejlődéssel a sajtókarikatúra jelentősen átalakul. A korábban szinte kizárólag fekete-fehér rajz a nyomdatechnikának köszönhetően kiszínesedik. Ez nem minden esetben jó, de új dimenzió, új lehetőség. Nagy segítséget és új eszközt kínál a rajzolóknak a számítástechnika. (…)

Halász Géza: Karikatúravilágunk

A karikaturista szándékosan használja a szélsőség, a meglepetés – sőt: meghökkentés – néha talán bántó eszközeit is, hiszen ezek mozdítják ki leginkább gondolatainkat megszokásainkból, ezek sarkítják legjobban kérdéseinket is, válaszainkat is. Meglepő hatásokra hagyományos módon reagálni vagy várt eseményekre meglepő választ adni – a humor bevált módszere. (…)

Start: 2021/4

Áprilisi számunk a karikatúra tematika köré épül. Halász Géza tanulmányain keresztül bepillanthatunk a műfaj – vagy inkább szemléletmód – alkotói világába és műhelyeibe, s válogatást közlünk Kaján Tibor, Dallos Jenő, Halász Géza és Bódi Kata alkotásaiból. A címlapon Réber László munkája látható.

© 2024 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑