Category 2021/5: Május

Kerényi Tamás: Walesi Betlehem

A kert végében ások, a ház falán lógó csupasz villanykörte halvány fényénél. Csendes az angol kisváros, csak azt a tengerzúgásra emlékeztető zajt lehet hallani alig hallhatóan, ami a közeli autópálya felől vibrál folyamatosan. Olyan hangon roppan a föld, ahogy a ruha szakad, rögök gurulnak ki egymás után a fűre a sírból. (…)

Szénási Bence Györk: A legelső valódi [okosház]

Az [okosház] pontosan tudta, hogy a [lakó]-nak mire van szüksége, elvégre ezzel az irányelvvel került a piacra, közel egy évtizede. Eleinte még kísérletezett, itt-ott módosított apróságokat, bekalibrálta, hogy mi mennyire fontos, és a döntési folyamatba bevonta [lakó]-t is, akivel szúrópróba-szerűen minősítette a napja szakaszait. (…)

Csorba Piroska nyelvi játékai

ÍZLÉSEK ÉS POFONOK… / Sóska porral, / Sós kaporral. // EGYSZERŰ TEMETÉS EGYFOGÁSOS HALOTTI TORRAL / Fakoporsó-letétel, / Fakó por, sólet, étel. // SEMMI SEM LEHETETLEN / Lyukasóra / Lyuk a sóra. (…)

Szávai Géza: Az életed, Polcz Alaine – Asszony a hátországban (részlet)

Polcz Alaine életét raknám össze egy kis könyvbe, sok fotóval, és felmerül bennem a kérdés: aki nem ismeri/nem ismerte Alaine-t, mit sem tud róla, és kezébe veszi e könyvet, átlapozza, végignézi a portrékat, nos Alaine arcai, arckifejezései mondanak neki valamit? Érdekes lehet számára ez a gyereklány-kortól öregasszony-korig követhető arc-folyam a maga beszédes változásaival? (…)

Fűkő Béla: Álomidő kontra modernizmus?

Az ausztráliai művészet legkifejezőbb, esztétikailag a legmagasabb fokú alkotásai a sziklarajzok és a sziklafestmények, rituális rekvizitumainak szimbólumrendszere pedig az álomidő mitologikus asszociációinak rendkívül gazdag világába nyújt betekintést. (…)

Balla Attila festményei

Kozák Csaba: Balla Attila festészeti világképe

Stilárisan nagy utat járt be: a figurális/ábrázoló reprezentációtól jutott el az akciófestészeten keresztül az absztrakt tájképfestészetig, a lírai absztrakcióig, az elementáris, a lélek rejtett bugyraiból előtörő/kikívánkozó gesztusfestészetig. (…)

Balogh István versei

megszálló katonák orvosa / rongyos gyomrot kimossa / morfin habzik / macska bagzik / bolondház kártyavár / kertek alatt kutya jár / veszett nyála csorog csorog / kábultak bús komondorok (…)

Start: 2021/5

Májusi lapszámunk vegyes tematikájú. A címlapon Balla Attila munkája.

© 2024 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑