Category 2022/6: Balaton

Ország László: Fűzfa-rét

Bene Zoltán: A tetoválás

− Ezt a tetoválást, itt, a vállamon, ezt azért csináltattam, hogy sose feledjem – mormogja Lobonc. Gyűrött, koszos atlétáját igazgatja, nehogy bármit is takarjon a képből. Nem mintha bármit is takarna. − Hülye vagy te – legyint felé Pipa. − Csak rosszul fejezem ki magam – védekezik Lobonc. – Egyik percben sötétség, a másikban napfény… (…)

Szőke György: A régi ház

Laki Judit: Kálmán Imre mindennapjai

A kitűnő mű, a Csárdáskirálynő világsikert hozott számára, és meghozta a pénzügyi sikert is. A vagyoni helyzetében változás állt be, mivel 1912-ben Magyarország csatlakozott a szerzői jogokat védő berni egyezményhez, és ettől kezdve műveit már komoly összegekért játsszák a világon mindenhol. Gazdag lett, nem kellett a helyzetéért aggódnia. De a takarékoskodásról továbbra sem mondott le. (…)

Fábián László: Régi meg új háromszögek

Aki egy kicsit is fogékony az egyszerűsítésre, az örömmel fedezi fel ezt a látható világban rejtőző alapformát hol egyenlő szárúként, hol nyújtott oldalúként, hol szabálytalan oldalú síkdarabként úton-útfélen. Magam is meglepődtem kicsit – amikor a rajzaimon, nyomataimon felbukkantak –, hogy mennyire kedvemre valók a háromszögek… és ez nem ma kezdődött. (…)

Fábián László: Háromszögek

Ladányi István: Tolnai Ottó, Balaton, 1967

Nagyszabású siratóvers a Balaton, a szabadvers apostolait, mestereit, példaképeit siratja benne Tolnai a jelenkor, 1967 nyara emblematikus magyar helyszínén, a magyar tenger partján, Kassákot és Füst Milánt, aztán Kodályt és Sinkó Ervint, és mindazokat, akiket az a kivételesen tragikusként megélt év elvitt. (…)

Kilián László: Garda és gacsaly

Besuhintotta a füredi mólótól egy kőhajításnyira, ott a platánsor melletti vízperem öles kövein imbolyogva, nyolcvanhét villanás a víztükrön és már vitte is az első magával a szálat. Rövid fárasztás. Könnyű hal. Penge ívelésű. (…)

Tüskés Anna: Balatoni vitorlások a köztéri szobrászatban

Számos kiállítást, könyvet, tanulmányt szenteltek az elmúlt évtizedekben a Balaton festészeti és grafikai ábrázolásainak. Szobrászati alkotások viszont nem kerültek az ilyen tematikájú képzőművészeti kiállítások előterébe, noha az 1960-as évektől számos balatoni tájat ábrázoló szobor és dombormű készült. (…)

Kovács Emőke: A Balaton megjelenése a 19. századi magyar szépirodalomban

A 19. században lezajlott a Balaton írók, költők által történő felfedezése. A költemények egy része szépirodalmi köntösben rögzítette a vidék nevezetességeit, másik részük pedig megkezdte a balatoni mondák, legendák irodalmi alapjainak lerakását. (…)

2022/6: Start

Balaton tematikájú lapszámunk ezúttal az egész nyarat felöleli. A borítón Beretvás Csanád Vitorlák című szobra látható.

© 2022 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑