Category 2022/9: December

Kerényi Tamás: Vérnyomásnapló

Szorongva a nőt figyelem, vajon kiadja-e a gyógyszert. Mint régen, drogos koromban. Vényem nincs, az orvos házon belül oldotta meg. Egy dobozzal jön vissza, kiderül, egész havi adagot rejt. (…)

Petőcz András: Dokumentálni önmagunkat

Géczi János és Molnár László egy – a maihoz képest – optimistább korszakban meséli el nekünk, kik is vagyunk valójában. Regényt írnak, megírják egyetlen napjuk történetét – ahogyan megtette ezt Joyce is az Ulyssesben –, és a regényük megmutatja azt a világot, ami már nincs, de ami volt. (…)

Szolláth Mihály három verse

megszabadítom szívem / minden más gondolattól // és magamra úgy tekintek / mintha jelenlétében állanék // mielőtt imádkozásba mélyedek / félre kell fordulnom kissé // azután csendesen / áhítatba hozom magam (…)

Farda András: Folyamatos metamorfózis

A festészet által leginkább preferált leállított pillanattal szemben számomra alapvetően fontos, hogy a kép motívuma mozgásban maradjon és folyamatosan változzon. Kompozícióim ennek megfelelően lineáris metamorfózisokká válnak. (…)

Farda András munkái

Molnár Krisztina Rita három verse

Napra nap. Pontosan. / Az igaz minta szerint. / Minden mást kirekesztve / ölteni megint és megint. / Egymillió öltés. Végtére végtelen. (…)

S. Nagy Katalin: A 125 éve született Farkas István emlékére

Farkas átérzi a korszak szorongásait, feszültségeit, a politikai, gazdasági helyzet romlását, a polgári létforma erodálódását, a bekövetkező tragikus léthelyzeteket. 1930 és 1934 között festi meg végtelenül kiábrándult, rossz közérzetének következtében nyomasztó hangulatú, egyre démonibb, szürreálisabb festményeit, melyek senki máséval nem téveszthetők össze, és amelyekkel a két háború közötti legjelentősebb művészek között van a helye. (…)

Oláh András három verse

mióta a tanárnő elköltözött / a kerítés lécei között a rés pusztulást / mutat… elhanyagolt a kert / senki nem gondozza a növényeket / az esőcsatorna alatti hordó megtelt / az épület ablakán a spaletták zárva / a napozóágy a tornácon hever / dögcédulát tűzött rá a szél (…)

Sinkó István: Formaszótárak – Diane Sophrin kollázsairól

Sophrin kisméretű, maszkszerű kollázsait egymásra építve egy érzékeny körvonallal határolja. Ezek a belső és külső formák (a szótárak vagy gyűjtemények) adják azután a végső látványt, a vonal és tónus, folt és vonal különleges, lebegő egységét. (…)

2022/9: Start

Idei utolsó lapszámunk vegyes tematikájú. A címlapon Diane Sophrin munkája.

© 2024 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑