Category Szemle

Tönköl József versei

mintha várna valaki borral, vacsorával, / és hallanám hombár árva fejű urát elalvás előtt, / amikor bolondul nőttek tulipánok és tűzliliomok, / amikor innen elmentem, akkor még fiatal volt, / hagytam neki az ég ünnepét, naplomb koronáját, / húsvéti tojást, aztán elszaladtam úgy, / mint a megütött biciklikarika szalad el. (…)

Láng Eszter: „pedig az olyan szépen van kitalálva” – Szénási Miklós és Heller Zsolt verseskötetéről

A város Debrecen, ahol én is már sok évtizede élek, s ahol a könyv szerzői is, születésüktől fogva. Így nagyon is könnyű dolgom van, amikor ezt a felelgetős, beszélgetős kis kötetet olvasom, mert ismerem a város utcáit, tereit a Déli sortól a Darabos utcáig, az István úttól a Csapó utcáig. (…)

Fűkő Béla: „Így, vagy úgy, vagy amúgy, az ocsú elválik a búzától” – Velekei József Lajos szobrászművészre emlékezve

Szellemiséget adott és teremtett. Vezéregyéniségek kiváltsága, hogy ahová gondolataikat fókuszálják, ott az eszme táptalajra lel. Nagy gondolat-alkimista volt, álmai nem csupán szobrokban realizálódtak: ha kellett, akkor egy kiállítás szellemiségében, ha úgy adódott, akkor versben, grafikában, falfestményben. (…)

Láng Eszter: Torok Sándor emlékkiállítása elé

Torok Sándor születésének 85., halálának 15. évfordulója közeledtén a kiállítás rendezői az alkotó tevékenységének mintegy öt évtizede alatt létrejött gazdag életműből a hetvenes és nyolcvanas évek munkáiból tárnak a közönség elé egy reprezentatív, izgalmas képanyagot. (…)

Veress Anna: Apám két élete – 100 éve született Veress Pál

Apám az ötvenes években teljesen felhagyott a festészettel, abban az értelemben, hogy nem csinált táblaképeket, csak magánjellegű, alkalmi alkotásokat. (…) Volt azonban egy másik következménye is annak, hogy apám nem tudott festőként a tervezett és remélt útra lépni: lassan kialakult, szinte véletlenül, egy másik pályája is, amely később rendkívül sikeresnek bizonyult. (…)

Sós Evelin virtuális kiállítása a MET Galériában: Zsoltárok mobiltelefonra

Zsoltárok mobiltelefonra címmel 2020. november 28-án megnyílt a Magyar Elektrográfia Társaság 3D virtuális kiállítás-sorozatának ötödik tárlata, amely Sós Evelin képzőművész újabb digitális munkáit mutatja be.

Abafáy-Deák Csillag: Kerék-pár

Barátnőim azt mondják, személyi edzőt keressek. Eddig herceget se kerestem, nem is vártam rá. Nem vagyok olyan várós fajta. Se várandós, az már megvolt, nem is egyszer, most már a gyerekeim várják a herceget, vagy ők sem. Ami jön, az a jó, az a tuti, mondják, nem kell parázni. A dédi szokta volt mondani: Ha szeretnek, az jó, ha szeretsz, még jobb, ha szeretsz és szeretnek, az minden. Ezt a mindent keresem, mióta a férjem meghalt. Motorozott, és nekiszaladt egy villanypóznának. (…)

Petőcz András: Idegenek-trilógia (részlet)

Soha nem szabad még magamnak sem megbocsátanom! Nemhogy a terroristáknak. Amikor Amélie elindult a fegyveres terrorista utasítására! Tudta jól, hogy az utolsó útjára megy. Helyettem indult el. Nekem kellett volna akkor meghalnom. Nekem, és nem neki. (…)

Hörcher Eszter: Az újrakezdés alkonyán – Petőcz András trilógiájáról

Petőcz András új kötete az Idegenek, a Másnap és az Aysa trilógiájának egybeszerkesztett változata. A regény Anna életét követi végig, beszűkített terekben, de egy egész élet (egy évszázad története) tükrében. (…)

A. Gergely András: Kép(let)es megértések a TŰZhöz

De vigyázat, itt már messze vagyunk attól, hogy az egyszeri textust a mindenkori kontextus függvényében értsük meg, mert hiszen a TŰZ nyelvén a pisla gyertyalángtól az ausztrál erdőtüzekig még ezernyi változat okozhat meglepetést…, viszont valamiképpen mégiscsak az Embertől függ mindennek komplexebb átlátása. S ahogy a tizenegy alkotó nevet ad közlésének, címet illeszt műve alá, úgy válik egyenként és összességében is egyre sokterűbbé maga a tűz is. (…)

Hegedűs 2 László manuális műveletei

Hegedűs 2 László, munkáit tekintve, leginkább a Bálint Endre-i, kissé groteszk montázstechnika folytatója. A kollázsaira és montázsaira egyfajta poszt-szürrealista gondolkodás jellemző.

HAász Ágnes: Térfigurák

HAász Ágnes Térfigurák című anyaga 2005-ben jelent meg a Képírás Füzetek kiadványaként, s immár online is lapozgatható.

Jótékonysági aukció a Képírás javára

Elindult a jótékonysági aukció lapunk, a Képírás internetes folyóirat javára. A katalógusban szereplő 100 műre 2020. március 5-étől 14-éig az Axioart honlapján lehet licitálni, de március 9-e és 13-a között kiállításon is megtekinthetőek lesznek a Próféta Galériában.

Horváth Péter: Belső kiáltás – Szász Zsuzsa munkáiról

A múltra, elmúlásra, megújulásra reflektálnak objektjei. Sokan talán úgy gondolják, installációkat, experimentációkat és tárgykollázsokat készíteni egyszerű feladat, hiszen csak felhalmozzuk a különálló dolgokat. Ez azonban ebben a formában nem igaz, hiszen ezekben az esetekben emlékekről kell képi formában gondolkodni, és képzeletben kell játszani. (…)

Harsányi Sulyom László: Közelítések és távolítások – a Zöld napló sorai közt olvasva

Amikor Veres Ágota engem, azaz egy színházrendezőt, és nem egy képzőművészeti beágyazottságú személyt kért fel győri kiállításának megnyitására, nyilván számolt azzal a veszéllyel, hogy egy laikus, hogy ne mondjam, egy zöldfülű szemével tekintek a képeire. Így is tettem.

« Older posts

© 2021 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑