Category 2009/3: Harmadik

Vass Norbert: Fejjel a Falnak – Utópisztikus utazás Orwelltől Pink Floydig

Szembe kell nézni a jelennel, még ha ez a múlttal való konfrontálódást jelenti is – sugallják a maszkjukat letépő, túl korán és hirtelen felnőtté váló „forradalmárok”. Egy közülük a kis Pinky is, kit verseinek felolvastatásával tesz nevetségessé az egész osztály előtt az egyik tanár. Hová vezetnek, vezethetnek az ő és kortársai útjai? Főképp erre a kérdésre keresi a választ Alan Parker 1982-es filmje, valamint dalaival a Pink Floyd frontembere. No meg talán George Orwell is. (…)

Varga Róbert: Ismeretlen Dsida Jenő-vers? – Néhány dokumentum különös története

Irodalomtörténész barátaim a megmondhatói, mennyire örül a kutató (vagy az irodalommal foglalkozó amatőr) egy elveszettnek hitt, netán eredeti, eddig még nem publikált dokumentum megtalálásakor. Nos, engem is hasonló örömteli érzés töltött el, amikor Dsida Jenő-rekvizitumokhoz jutottam. (…)

Ladányi István: Rétegek – Györgydeák György alkotói világáról (részletek)

Szuverén alkotóról és homogén életműről van szó, alkotó és mű meglehetősen zárt világáról, amely annyiban vetett számot az alkotói világon kívüli közösségekkel, folyamatokkal, hogy kereste vele a kapcsolatot, a műalkotásokkal, a műalkotásokban fölkínálta a kommunikáció lehetőségét, miközben nem hajlott a társadalmi közeg által kínált, elvárt kompromisszumokra, nincsenek benne olyan irányok, próbálkozások, amelyek nem az alkotói világból, hanem a külső elvárásokból következtek volna. (…)

Györgydeák György munkái

Györgydeák György: Indián fiú és apja – katalógus

Katalógus Györgydeák György (1958-2008) munkáiból, Ladányi István tanulmányával.

Lászlóffy Csaba versei

Nem mondja senki, hogy: „Ne higgy / a sorscsapásban, kiszolgáltatott!” / (A Úristennel együtt hallgatok.) (…)

Szentmártoni János: Verseim elé

A vers ma hallgat, mint akit összevertek, / szétrugdalt padok közt egy kietlen parkban. / Meggyötört szemébe csillagot tekertek. / Magamhoz öleltem: ami(t) éget, halljam. (…)

Neszlár Sándor: Van den Budenmayer

Van den Budenmayer a tűz óta először gyújtott rá. Abban a hiszemben kelt útra, hogy a háta mögött hagyott mindent, hogy elfelejthet mindent, de az emlékek kavarogtak benne. Sokáig cigarettázott a sötétben sikló hajón, közben többször is eszébe jutott a gyerekkora, egy délután, amikor a dajkájával sétálgatott a házuktól pár percre található parkban, ahol a város legmagasabb temploma állt. (…)

Mogyorósi László: Philemonról és Baucisról való ének

Férfiu, zengj, múzsád a neten már sokfele szörfölt, / feldúlták MSN, Skype mára világfalu Földön, / chatszoba nyelvrácsán át kapva poént a poémra (…)

Borbély András versei

Ahonnan indulsz, ahova érkezel, / befon a szó, s a mondat kusza váza, / madarak szállnak, kiket ki érhet el, / ha szembe, vagy ha szélirányba szállnak. (…)

Vass Tibor: Dobogásvers (Dány felett a lavírszín)

Barlangfontos ügy lehet, / hogy barlangon keresztül haladunk nyakra-főre. / Legyen a barlang a magasságbeli orrlyuka. / A lét legyen lavír, a magasságbeli orrszőrszálainak kerülgetése, / tisztára mint egy fantazifilmben. (…)

Start: 2009/3

Harmadik lapszámunk címlapján Györgydeák György munkája látható.

© 2024 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑