Category 2021/3: Március

Nagy Gábor Miklós versei

Írj új várost, tengeri széllel, kis kikötővel, / hol körben lebegő hegyek őrzik csendben az öblöt, / és fent Van Gogh kékje az égbolt nagy kupolája, / s ősszel furcsa rozéaranyos színt ölt fel az este! (…)

Onagy Zoltán: Rufi bácsi

Rufi bá’ elméje éles és körültekintő. Teste minden fizikai kihívásra alkalmas. Lelkiereje hatalmas, tűrőképessége kimeríthetetlen. Esztergályos felkészültsége tökéletes, fejlődőképes. Ravasz és mélyen megfontolt. (…)

Nemes Zsuzsa: A talált fénykép, a régi családi fénykép, a ház, a kert és a kerítés

A papírképek korából fennmaradt, albumba ragasztható családi fényképek miniatürizált mivoltjuk folytán is tárgyi metaforái számomra a mikrotörténelemnek. Ugyanakkor fontos relikviák az apró tárgyaink birodalmában, melyeket fiókokban, dobozokban gyűjtögetünk, vagy profán, de annál becsesebb kis családi oltárokon, üveg mögött őrizgetünk. (…)

Nemes Zsuzsa munkái

Krulik Zoltán: Elringathatsz egyszer, talán (részlet egy készülő regényből)

Első szerelmem a zuglói szomszédlány volt. Bár magamnak is be kell vallanom, a bogárszemű Tóth Kati iránti infantilis vonzódás az óvodában kezdődött, s tartott az iskolában is. Az ablakuk alá jártam kísérettel, s ha nem is szerenádot, füttykoncertet adtunk, míg az ablakon ki nem dugta a fejét. Szerenád egy épülő városban, hangszerek nélkül ötévesen. (…)

Gulisio Tímea: Staféta

Azt esemesezi, késni fog, még készülődik. Ez jel a sorstól, hogy inkább ne. De nem lenne tisztességes lemondani. És veled tisztességes? – férkőzik a fejembe. Ha tudnád, garantáltan nem jönnél vissza. De hisz csak iszogatunk, dumálunk majd. Mintha ettől kisebb lenne a bűn. (…)

Halmosi Sándor versei

Minden versnek múzsája van, / és mindegyiknek túl kevés. / Mert a vers a legnyersebb élet. / És az élet nem metafora. (…)

Závorszky-Simon Márton: Boszorkány-sorozat

Závorszky-Simon Márton: Néhány gondolat műveim kapcsán

Korai képeim elégedetlenségből fakadó lefestéséből származtatva 2015-től tudatosan kísérletezem a kész festmények átfestésével, lemosásával, lehúzásával, kifejező lepusztításával. 2019-től vászonra nyomtatott digitális fotóimat használom erre a célra: festékrétegekkel alakítom a felületet az expresszív hatás érdekében. (…)

Jász Attila: Névnapima

Egy nap, amikor leveszem magamról / ezt a sokat használt földi nevet, újból / meztelen leszek, és kiderül / végleg, // névtelenül születtem, egyedül élek, (…)

Start: 2021/3

Márciusi lapszámunk vegyes tematikájú; a címlapon Závorszky-Simon Márton munkája.

© 2024 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑