Category 2018/8: November

Montvai Attila: Az önmagát manipuláló fénykép

A számítógépes, bináris technológia fejlődése következtében az érzékelhető, vizsgálható és interpretálható valóság alapvetően kiterjedt. Felmerül a kérdés: mi a valóság? (…)

Heller Zsolt: Süve

Ahogy a cipőjével végiglépkedett az őszi esőtől meglágyult földön, mély barázdát szántott bele. Egy útvezetőt. Vagy ahogy ő hívta: útvesztőt. Akkor nevezte el így, amikor visszanézett a süppedt cipőnyomokra. Ilyennek gondolta a saját útját is. Milyen éles disszonanciája ez a természetnek! A színek utánozhatatlan karakterrel formálják meg az ősz hangulatát, miközben a füsttől kesernyés hideg megkeményíti, majd a reggeli langyos napsütés meglágyítja a novemberi tájat. Útvesztő. Útvesztő, lélekvesztő. (…)

Bíró József vizuális költészeti munkái

Bíró József és Klaus Peter Dencker közös vizuális költészeti kötete From A to Z címmel 2018-ban jelent meg az írországi Redfoxpress kiadónál.

Püspök Lívia versei

Szívem vad ősi ritmusa, / Dzsungária, Dzsungária, / szólongat, hív és úgy figyel, / mint aki óv figyelmivel. (…)

Petőcz András: Kassák és a hazai avantgárd háborúellenessége

Kassák a háborút követően nem csupán a háborút utasítja el, mint olyat, végképpen, hanem eltávolodik a futurizmustól, sőt, az aktivizmustól is, a húszas évektől kezdődően eredményesen választja külön művészeti tevékenységét, avantgárd szövegkezelését a baloldaliságától. Ez azt jelenti, hogy a baloldali ideológiák, a „mi” szemlélet háttérbe szorul a költészetében, és sokkal távolságtartóbban közelít ilyen jellegű társadalmi kérdésekhez, ami a költészetét illeti. (…)

Szénási Miklós: Visszük magunkkal

A papír könnyű anyag. A szél elviheti, a tűz felfalhatja. És mégis: az irodalom, a vers, a próza nem pusztítható el könnyen. Emlékszünk rá. Ott dobog, ott lüktet bennünk. Részünk, alkotóelemünk. Eszközünk. Díszünk, szerelmünk. Van, aki írja, van, aki olvassa. Van, aki szavalja, van, aki hallgatja. (…)

Siska Péter versei

Koszorúk. Földgöröngyök. / A pap beszélni kezd, / arról, amire / nincsenek szavak. / Két nap izzik / az égen, valaki tévedett, / ez így nem jó – (…)

Szombathy Bálint: Fotó az elektrográfiában

A Magyar Elektrográfiai Társaság tagságának jelentős része híve a fotóalkalmazásnak. Egyeseknél a fotóalap csak nyomelemekben ismerhető fel, míg mások megőrzik azok ikoni egységességét, kevésbé bontják meg nyelvi szerkezetüket. (…)

Start: 2018/8

Novemberi, vegyes tematikájú lapszámunk borítóján Daradics Árpád munkája látható.

© 2024 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑