Category 2014/1: Kolozsvár

Lászlóffy Csaba versei

Szívni magadba megszállottan a mérget, a rosszat is,
származásodtól utad (tulajdon semmiségeid és átmenetek
untig ismétlődő saját-magadba) tűrhetetlenül rövid, akár a múmia-korig;
hamis érzés, mímelés minden empátia. (…)

Váradi Nagy Pál: Magasan lebegő sziklatömbök

Két emberalak indul kifelé, a poros szekérúton, át a mezőn, az erdőnek. Arany fényben hullámzik a késő délutáni táj. A két ember megy, nem sietnek, de meg sem állnak. Mire elérik az erdőt, árnyékuk megnyúlik és vörösbe hajlik az ég. Messziről kutyaugatást hoz a szél az erdő szélére. A két férfi hallgat. (…)

Láng Eszter: Dorel Găină – A kolozsvári fotográfia élő legendája

Nemcsak fotóművész, hanem a fényképnek, de az általában vett képiségnek is egyik kitűnő teoretikusaként tartja számon a szakma, még akkor is, ha maga önmagát „a fénykép és a fényképről való mesék kedvelőjeként” aposztrofálja. (…)

Dorel Găină munkái

Károly Zöld Gyöngyi: Ars poetica helyett

Ars poetica helyett álljon itt velem kapcsolatban egy interjú szövege inkább. Az a beszélgetés, melyet Havadi Nagy Istvánnal, a kolozsvári Képzőművészeti és Design Egyetem esztétika tanárával a közelmúltban folytattam a műtermemben. (…)

Károly Zöld Gyöngyi munkái

Sós Dóra: Űr a térben és a posztmodern egyiptomi lányok – Ovidiu Petca médiaművészeti munkái

Ovidiu Petca számítógépes képgrafikái felmutatják az intermediális alkotás jegyeit: a kollázsokban, montázsokban szintetizáló jelleggel olvadnak össze a különböző eredetű és hatású képi elemek, a mű mégis megőrzi heterogén hatását, dinamikusságát, összetettségét. (…)

Evellei Kata: A változás állandósága – A kolozsvári Korunk folyóirat rövid története

Közel kilencvenéves történetével, könyvsorozataival, műhelyeivel, kiállításaival és rendezvényeivel a kolozsvári Korunk az egyik legrégebbi és legnagyobb hatású magyar nyelvű irodalmi-művelődési fórumnak számít. A hozzá kapcsolódó művészeti és tudományos intézmények, rendezvények, kiadványok a tudományok és művészetek egészét átfogják. A szemle sikeresen egyesíti a lokálist a nemzetközivel, a tradíciót az újításokkal; jelentősége messze túlterjed az erdélyi magyar irodalom határain. (…)

Kovács Gergely: Adekvát kísérlet – A kolozsvári iskoláról

Beszélhetünk-e kolozsvári iskoláról? Lehet-e iskolának titulálni egy olyan kezdeményezést, melynek éppen a velejét jelentő fogalom elfogadottsága nem teljes, ennek következtében pedig az egész – igaz, nagyon friss, alig több mint tíz éves – jelenség tisztázatlan, s inkább egy nagyméretű, (szervezetileg) gyenge fonással összeszőtt gyűjtőhálója az egyes megnyilvánulási módoknak. (…)

Kölüs Lajos: Találjuk ki a múltat

Ghenie festményeinek egyik fő sajátossága a dolgok, emberek, történések belső természetének megértése, legyenek ezek a dolgok, emberek és történések számunkra szimpatikusak vagy nem szimpatikusak, egyetértésünkkel találkozók vagy elutasításunkat kiváltók. (…)

Deák Csillag: Jöjj és láss

Adrian Ghenie festményei megszólítanak. Mintha azt mondanák: győződjek meg saját tapasztalatom alapján, hogy amit látok, megtörtént és nem is történt meg, de ott van, le nem tagadhatóan. (…)

Adrian Ghenie munkái

Winkler Ferenc: Kós Károly, apám meg én

Akkor már tudtam valamit arról, ki az a Kós Károly. Persze, még csak annyit, hogy építész és szerkesztő. Meg azt, hogy Kolozsvár – apám szülővárosa – és Kalotaszeg. Boldogtalan, fel nem vett egyetemistajelölt voltam Budapesten. Ezerkilencszázhetvenkettőt írtunk. (…)

Balázs Imre József: Demény-futamok

Többszörös újrakezdő szerző Demény Péter – újrakezdései műfajokkal, szerepekkel kapcsolódnak össze, miközben kétségtelen, hogy önmagát, saját személyiségét folytatja és viszi színre minduntalan, ahogy újabb és újabb állomásokhoz érkezik pályáján. (…)

Láng Eszter: Tara, a román képzőművészeti élet fenegyereke

Tara érzékeny művész, aki nem vonul elefántcsonttoronyba, nem önmagáért való művészetet művel, hanem erős és biztos erkölcsi alapállásból viszonyul a világ konfliktusokkal teli övezeteinek eseményeihez. (…)

« Older posts

© 2024 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑