Category 2023/2: Február

Erdős Attila versei

csak írd meg naponta nyolc sorod, / a sorvégnek legyenek mozgó mintái, / nemesített mesélőként adj arra okot, /
hogy tagadjanak, de ne tudjanak kizárni (…)

Cs. Tóth János: Fényfestészet és mágikus elektrográfia – Lonovics László munkáiról

Magasröptű szellemmel és finom érzékenységgel, nem elhanyagolhatóan alkotói tehetséggel sorakoznak fel Lonovics László öt évtizedes munkásságának korszakai. Nincs a művészi életútjában törés, nincs alázuhanás, majd égbe emelkedés vagy elhalványulás, majd szárnyalás, hanem józan építkezés zajlik. (…)

Lonovics László munkái

Jovián György: Jakobovits Miklósról

Egyik nagyon jellegzetes ismérve a művészetének az anyagismeret, a különféle, reliefépítéshez alkalmas anyagok használata. A márványportól a rozsdás vödörig, a homoktól egészen egy autóroncs ajtajáig sok mindent felhasznált, hihetetlenül érzékeny felületeket hozva létre. (…)

Kántor Zsolt: Az ecset bemártása a kékbe

Hajszálselyem. Szőke hajzuhatag. „Holdudvardudva.” A praxis és a plasztik-empíria csak egy alternatíva. Izolált szcenika. Te vagy a membrán. A nő. (…)

Kántor Zsolt: Allúziók szövete – Alátámasztás-mozzanatok

Olyan ez a kötet, mint egy paradigmaszintagma. Az emléktudat újraírása. A megtámadhatatlan méltóság, a tartósság, sőt: az örökkévalóság megsejtetésére irányuló reflexiók láncolata. (…)

Abafáy-Deák Csillag – Kölüs Lajos: Egyetemes árnyékmérés – az Árnyékkötők 33 kiállításról

A kamarakiállítás misztikáját az adja, hogy 33 éve jött létre az Árnyékkötők csoportja. A 33 a számmisztikában az egyik mesterszám, jelentése: egyetemes szolgálat. A 33 ugyanakkor vallási erővel is bír, ugyanis a 33. életév a krisztusi kor… (…)

Dölles Erzsébet: a MŰ halála

az IDŐREND úgy döntött, hogy nem bomlik fel többé. / visszatér eredeti, ősi formájába. / a múlt, a jelen és a jövő békét kötött egymással: maradnak ősi nyugalomban. / az in medias rest száműzték maguk közül. / a múlt boldog volt, hogy végre újra ő viszi a prímet. / ő lesz a kezdet, az ős, a megalapozó. (…)

Fazakas Réka: Koroknai Zsolt Infinituma

A tárlat két központi motívuma két különleges textília, amelyek a bejárattal szemben kaptak helyet. Az anyagok egyszerre beszélnek a múltról és szolgálják az emlékezést, ugyanakkor a jövő felé mutatva, a jelenben hordoznak örök érvényű üzeneteket. (…)

Start: 2023/2

Idei második lapszámunk vegyes tematikájú. A címlapon Lonovics László munkája.

© 2024 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑