Category 2019/5: Balaton

Kölüs Lajos: Rajzás – Szőke György munkáiról

Grafikáin nem szentjánosbogár rajzását látni. Sikamlós világ, víz közeli, sőt víz alatti. Tenyészet, ahogy az életnek nyúlványa lesz, formája, és mozog, megmozdul. Háromszögalakzatban. (…)

Abafáy-Deák Csillag: Pannon Nasca-vonalak – Szőke György munkáiról

Szőke György fotói a természet intenzív és közvetlen élményét (megtapasztalását) hordozzák, közvetítik, sugározzák. Az alkotó nem behatol a természet rendjébe és mélyébe, hanem eggyé válik a természettel, mert odatartozik, onnan való. (…)

Szőke György fotói

Horváth János Milán: Játékos gesztusokban gazdag képírás – Szőke György művészetéről

Szőke György gondolkodását mélyen áthatja a modern, széles látókörű, globális természetfelfogás. (…)

Szőke György munkái

Szombathy Bálint: Képek és képregények

Ha most történetesen a hetvenes évek elején járnánk, fenyvesi Tóth Árpád „képregényei” elé a kísérleti jelző illenék. Több évtized távlatából azonban nem beszélhetünk experimentumról, hiszen f. Tóth opusa egy már előrehaladottabb fejlődési fázisban állomásozó szintetikus művészeti irányzatnak képezi szerves részét. (…)

Szombathy Bálint: A „fenyvesi szűz föld”

f. Tóth életművét tanulmányozva feltűnt számomra, hogy a Balaton partján született és végig ott élt alkotót a tó mint téma szinte nem is foglalkoztatta. (…) Viszont ott volt a föld mint gesztus, a szimbolikus jelentésű anyaföld. (…)

Csiki László: Odább, arrafelé, odalenn

(Györgydeák Györgyről, neki magának)
Emlékműként a parton szürke rönk / gondtalan görgetéssel kicsiszolt darabja. / Csak az idő egésze, csak az egész tó kell, / efféle, semmi egyéb. (…)

Géczi János: Györgydeák György

Györgydeák fanyar világa tragédiákkal és megszenvedett-feldolgozott helyzetekkel, viszonyokkal érlelt – s mert ezek éppen hétköznapiak, mindenkivel megtörténők, tömegesek, hát ezért ennyire rémségesen pontosak (és nevettetőek). (…)

Györgydeák Máté: Egy Györgydeák-kiállítás részletei

Ujj Ágnes: A parti lét napjai – Györgydeák Györgyről

A plasztikus művekhez szinte kizárólag helyi anyagokat használt, a ház körül, az udvaron, a vízben fellelhető darabokat, uszadékfát, nádtorzsát, fűzvesszőt, bútortöredékeket, bőr- és textildarabokat, gyerekjátékok maradványait, elhasználódott szerszámok fragmentumait. (…)

Botár Attila versei

E hosszúra nyúlt vendégeskedést / köszönni illik…? Tán a rögvalónak? / Tihany fölött ha felhők bandukolnak, / még kikísérlek: ne várj, le ne késd, (…)

Stamler Ábel: Takáts Gyula balatoni tájairól

Életműve alapján mondhatjuk, hogy Takáts Gyula élete és művészete egy nagyszerű és meggyőződésem szerint sikeres kísérlet a genius locival való harmónia megteremtésére, melynek gyümölcse a táj s a hely szellemének belső átélése és annak külső megjelenítésére való képesség. (…)

Vass Norbert: Love Is All Around

Sekély a víz és zavaros. Déli part. Föl van a széltől kavarodva. Telemegy a gatyám iszappal, ha belemegyek. Nem szeretem. De, gondolom, mindenkié telemegy. Ez az egy rossz van, meg a meggykompót, itt, Fonyódligeten. (…)

Takáts Gyula rajzai

« Older posts

© 2024 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑