Tag Deák Csillag

Deák Csillag: A tojásból született hal

Deák Németh Mária egyszerre igyekszik a föld, a víz alá, és egyszerre föl, föl a levegőbe, az égbe. Kontúrjai elhatárolódások is, külön szigetek, amiket a tekintet és más formák kötnek össze. (…)

Deák Csillag: Szelektív hulla

Mindegyik kuka tömve. Két zacskó a földön. Egyikben a virágcsokrom. Vagyis a tied. Nem volt vízben, az nyomot hagy a szárakon. A másik zacskóban levélköteg. Felismerem balra dőlő gyöngybetűimet. (…)

Deák Csillag: Route 66

Temesi Ferenc Por című regényét, amikor nem ismertem őt személyesen. Újraolvasva a könyvet és elolvasva a korábbi kritikákat, helyzetem könnyű is meg nem is. Volt, aki tagadta, hogy ez regény lenne. Én regényként olvastam, olvasom, ez az én olvasói utam. Hosszú út. A Por két kötete 1110 oldal, 666 szócikkel. Mágikus szám. Gyorsan lecsalok egy hatost és máris a híres 66-os úton találom magam. (…)

Deák Csillag: Átvillódzások

Szubjektív vagyok nézve a képeket, és nem tudom, eljutok-e az objektivitáshoz. A fontos az, hogy szólnak hozzám, és hozzánk a képek, a művészet belső világáról, a művekről, amelyek izgalmasak, relevánsak, hittel és reménnyel teliek, a jelenhez szólnak, legyen bármi is a tárgyuk. A jelen teszi őket kortárssá, akár Shakespeare-t, a jelenben születik újjá a múlt, őrződik meg és folytatódik tovább. (…)

Deák Csillag: Kötött pálya

Nem volt vasutas a családban, csak parasztok. Neki is a földet kellett volna túrnia, de nem túrta. Nagy balfék ez a Gyurka, mondták a háta mögött, csak a vonatokat figyeli napestig, ahogy jönnek-mennek, fennhangon mondja, melyik járat pöfékel vagy száguld el a házuk melletti síneken. (…)

Deák Csillag: Áramszünet

A romantikát a gyertyafény szolgáltatta, áram nem volt, pedig villanykörte lógott a mennyezetről és konnektor, vagy inkább konnektor helyét is látni lehetett a falon. Biztos áramszünet van, szólt Karcsi, rendbe jön ez, ha nem, megszerelem, levegőzni és munkálkodni jöttünk. Joli sóhajtva tette el a könyveit, és eszébe jutott, Karcsi eddig még egy villanykörtét sem cserélt ki otthon. (…)

Deák Csillag: Jöjj és láss

Adrian Ghenie festményei megszólítanak. Mintha azt mondanák: győződjek meg saját tapasztalatom alapján, hogy amit látok, megtörtént és nem is történt meg, de ott van, le nem tagadhatóan. (…)

© 2024 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑