Tag Kalmár János

A Velencei-tavi Symposion néhány művészének vallomása

Ember és állat – ház, odú és fészek. Csak a forma más, az otthonteremtés ösztönös indítéka megegyezik. Ez az akár banális párhuzam élesebben érzékelhető egy szigeten… (Szanyi Borbála)

Kalmár János: Felfelé zuhanás

E szobrok mindegyike egyfajta spirál, ügyetlen, következetlen emelkedés mentén mozdul vertikális irányba, felfelé. (…)

Baráth Bálint: Kalmár János kiállítása elé

Az ő tere hajlik, görbül, hurkokat képez, összezár, majd újra kibújik. Soha nem múló átalakulásról, származásról és megújuló törekvésről tesz tanúbizonyságot ez a tér. (…)

Kalmár János szobrai

Kalmár János: A Hexaéder, polgári nevén Kocka

A hexaéder konvex (tehát nem konkáv, homorú) test, poliéder. 6 oldala, 8 csúcsa, 12 egyenlő hosszú éle van. Minden csúcsából 3 él indul. Érdemes figyelni a számokra. Miután ebben a teremtésben mindennek megvan a maga párja, ellenpárja, kiegészítője, így a szimmetria törvényei szerint: felezővonalai és felezősíkjai mentén tükör és forgásszimmetrikus test. Tökéletes. (…)

Láng Eszter beszélgetése Kalmár János szobrászművésszel: Én az összefüggéseket keresem

Valahányszor zenét hallgatok, formák jelennek meg előttem, és valahányszor szobraimmal foglalkozom, a látvány és a tapintás útján hangokat hallok, zenét hallok magamban. A kettő mintha össze lenne kötve bennem, vagyis minden szobromnak megvan a zenei élménye, és minden zenétől formák születnek bennem. (…)

Kalmár János: Balaton

Ösztönösen kötődöm a Balatonhoz kamaszkorom óta. A domboknak, víznek, fénynek, szélnek, a Balaton-felvidék hegyes-dombos vidékének folyamatosan változó játéka különös örömmel ajándékoz meg, valahányszor rákanyarodok a 77-esre Veszprém után. (…)

Kalmár János: Balaton

Kalmár János: Tilos a Ki

Mintha mindenki lelépett volna a városból az utolsó pillanatban, és elfelejtette volna eloltani a villanyt. Pilinszky négysorosa elevenedett meg az üres éjszakákban. (…)

Kalmár János fotói: Tilos a Ki

Kalmár János: Intervallum

Az üresség érzése a szemlélődés kezdete, melyben nem akarok sem elérni, sem megtartani semmit. Nem tartozom sehova, része vagyok a pillanatnak. Felelős vagyok érte. Számomra ez önvizsgálat, önpusztítás és önformálás, mely folyamatban a szobor időtlenné válik ott, ahol született. (…)

Kalmár János szobrai

© 2024 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑