Category 2019/6: Szeptember

Onagy Zoltán: Rés a pajzson

A terepjáróba lépve a bal sarok és a cipő sarka két mondatban megbeszélik: „Ma nem. Hülye ez, ma nem engedünk, sose múlik el a fájdalom, nem jön vissza a régi jó.” Békén hagyják egymást: a sérült sarok és a szolidáris terepjáró cipő. (…)

László-Kovács Gyula: Szükségszerűség

Láttam egy feketerigót a langy napsütésben fürdeni. / A szükségszerűség-tanról felesleges vitatkozni, / még a niceai-zsinaton is kudarcba fulladt, /
veszekedésbe torkollott. / Így hát úgy gondoltam, hogy a szükségszerűség / egyszer csak eljön. (…)

Ifj. Koffán Károly: Digitális világkép

A „hiba”, mint a nem létező „tökéletestől” való, akaratunk ellenére eltérő dolog, nem definiálható. Ámde megvalósult produktumainkban, mint az általában vett szándékainktól való eltérés ideiglenes meghatározása, lehetséges. Megvizsgálandó kérdések azonban, hogy ez a „hiba” mikor és milyen körülmények között keletkezett? (…)

Gergely Tamás: Jó vagy rossz? – három mese

„Jól van, Pippi-gida, de akkor ma vacsorát te főzöl”, mondja, s amikor Őzgida elcsodálkozik, folytatja: „Tudod, hogy Pippi mindent egyedül csinált.” Őzgida nem tudta, mit válaszoljon, de Anyukája folytatta: „És akkor ma az ágyba fordítva fekszel be, a párnára a patácskáid helyezed.” Hát igen, Anyukájának igaza van, emlékszik, Pippi úgy aludt. Ő maga nem szerette volna, de amikor más csinálta, olyan izgalmasnak tűnt. (…)

Mikó Fruzsina versei

Apa nem nevet, / Apa csendben tűr, / Apában lett egy óriás, / kékesszürke űr. // Apa vitorlás hajó, / Apa csillapodó szél, / Apa törött kókuszdió, / Apa félig fagyott dér. (…)

Szávoszt Katalin: Lobogás – gondolatok kerámiainstallációimról

A két-három különböző profilt formázó samottos-agyag lapokra elkezdtem felfesteni legkedvesebb motívumaimat, képi idézeteket, ahogy bennem maradtak. Könnyen festek ecsettel, rajzolok tollal, valamikor porcelánfestőként is dolgoztam. Paul Klee, Vaszilij Kandinszkij, Joan Miró, Keith Haring, Javier Mariscal és a magyar népművészet hímzései – hogy csak a legkedvesebbeket mondjam – ecsetvonásokkal felkerültek a „kerámiazászlók” mindkét oldalára. (…)

Szávoszt Katalin kerámiazászlói

Mikó F. László: Álom a repülésről – Gustav Mesmer emlékére

Most ébrednek körülöttem a fények, fénygolyók gurulnak egymáshoz egyre közelebb, hogy aztán hatalmas gömbbé álljanak össze és megszülethessen a Nap, ma is. (…) – balett-szüzsé Jarrett Kölni koncert című zenéjére.

Balogh István: Sámánok szecessziós térben

Mestró korommal fest. / Sámánok szenet reggeliznek. / Bogáncs szivárvány köpönyeget / foltoz. Átkopog közfalon hozzád! (…)

Start: 2019/6

Idai hatodik lapszámunk vegyes tematikájú. A címlapon Szávoszt Katalin munkája.

© 2024 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑