Category 2022/4: Április

Krulik Zoltán két írása

Itt írták a Nyugatot. Tudja mi az? A karzaton ültek az uzsorás közelében, ha kellett a kurázsihoz egy kis apanázs. Ady harsogott. Már kapatos volt, vagy részeg, s tántorgott kifelé, itt ezen az ajtón, persze nem ezen a borzalmon, a régi pompájában ragyogott még a portál, és New York Kávéháznak hívták, nem Hungáriának. (…)

Balogi Virág versei

A világítótornyot akartuk megnézni, / az ódon szigetecske egy elfeledett, odahagyott / kincsét, amit utolsó látogatásunkkor birkák laktak. / Valahogy nem találtuk az odavezető utat. (…)

Nagy Miklós fotói

Varga Árpád versei

kitüntetett szerep / elolvasni egy könyvet / utoljára / mármint adott példányt / utolsóként / mielőtt kidobnák / mondjuk a papírgyűjtő konténerbe / vagy tűzre tennék elárvultan / lemondva róla végleg (…)

A. Gergely András: Egy filmes Gesamkunst felé – Bódy Gábor szcénájáról

Mint ahogy (szinte) bármely Bódy-film mutatkozik, úgy kap jelentés-univerzumot a könyv is: a fekete-fehérségtől az akusztikus zajvázlatig, a részletfotóktól a zajbeszéd-geneneráló képfolyamig, a javított gépirattól a kultusztörténeti metszetig, filmforgatókönyvtől a standfotókig, portrétól a kozmosz teljességéig annyiféle és olyan lenyomat, melyre csak keresve lehet közelítő jelzőt találni. (…)

Debreczeny György kollázsversei Bak Rita versei alapján

bekormozódott boszorkányok / fölött száll el a tó / benne az elolvadt tavalyi hó / elszáll fölöttük az idő / özvegy papírhajón csendes ólomkatona (…)

Bugyi István József: Néhány gondolat Ghyczy György Jeleinek kapcsán

A festett jel nála sajátos kódolással, grammatikával bír, és saját autonomitását is reprezentálva önállóan is képes érvényesülni, információt és élményt nyújtani. Ezenfelül egy ilyen egyben látható jelkollekció nagy hatást tud gyakorolni, mert mindinkább szervesen összeillő rendszert kezd alkotni… (…)

Ghyczy György: Jelek

Lisányi Endre: Ghyczy György művészetéről

Ghyczy György rajong a színekért, és ezt festményein bátran megmutatja. Alkotásaiban a művész színekhez való viszonyát, színörömét nyilvánítja ki. Tisztán, keverve, különféle kontrasztokban, ragyogón, tompítva és tónusfokozataiban vékonyan kenve és vastagon felhordva egyaránt attraktívan használja; minden képén érzékelteti a színnel való foglalatosság érzéki örömét. (…)

2022/4: Start

Idei negyedik lapszámunk vegyes tematikájú. A borítón Ghyczy György munkája.

© 2024 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑