Category 2019/7: Október

Varga László: Kiállítások a Balatonnál – fotóesszé

Augusztus közepén, 2019-ben, egy kétnapos úton, végigjártam számos kiállítótermet és kiállítást a Balaton északi-partján. Az alábbi riport képeit az ott látottakból válogattam. Balatonfüred, Balatonalmádi, Lovas, Tihany, Tapolca-Diszel, Salföld és Balatongyörök szerepel a helyszínek között. (…)

Kántor Zsolt: Intertextuális piac

Félregombolt világképek. Az emlékezet múlhatatlan jelenként tart életben, ebben a pillanatban. Akárhova lép az ember ma ebben a honban, fél lábbal egy másik világkorszakban áll. Ingerület-átvitel. (…)

Botár Attila: Őszi szántás

Sem ég, sem tükör fel nem szívja, ám / nyiladoznak, s makacs példa legyen, / deres barázdák a kezünk nyomán / két hegy között, vagy túl három hegyen (…)

Kontra Ferenc: Fél évszázada

Vasárnap szokott eljönni hozzánk keresztapánk osztrákzöld, monarchiás öltözékében, ekkorra már megözvegyült. Ilyenkor, délután már kint ültek a férfiak a verandán, miközben odabentről az asszonyok egymás szavába vágó csevegése a tányércsörgésbe és a mosogatás elhúzódó zajába veszett. Egyre nyúltak a falon az árnyékok, egymás után ürültek a poharak és mélyültek a ráncok a gondolatok megfogalmazásának nehézségeitől. (…)

Miksa Bálint festményei

Sturcz János: Miksa Bálint „kísérleti festményrobbantásai”

Miksa Bálint több éve kezdte el festeni különleges, szabálytalan formájú, tépett szélű, foltszerű képeit. Kísérleti festményrobbantásoknak nevezte el őket. Az elnevezés ne tévesszen meg senkit. Alkotásai nem robbannak, nem sugároznak agressziót vagy erőszakot, inkább életenergiát, egy belső erőt rejtenek, amely egy középpontból építi fel, növeszti minden irányba kiterjedve a képet. (…)

Jász Attila: Belső angyal (részletek)

Nem tudunk semmit, folyton ez jut eszembe álmomban, és pontosan értem is a jelentését, ám reggel már hiába gondolkozom rajta, nem értek semmit belőle, csak ez a mondat maradt (…)

Start: 2019/7

Októberi lapszámunk vegyes tematikájú. A borítón Miksa Bálint munkája.

© 2024 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑