Category 2021/6: Balaton

Kovács Ágnes: A Balaton, ahogy mi sohasem látjuk

Rényi Krisztina már évek óta megajándékoz minket a közösségi oldalon közzétett, különleges naplóként is felfogható fotóival, amelyek a Balaton évszakonkénti színe-változásait, a természeti jelenségek által kiváltott pompás légköri jelenségeket és a tóhoz kötődő madárvilág életét mutatják be olyan közelről és bensőségesen, ahogy mi sohasem látjuk. (…)

Rényi Krisztina balatoni fotói

Matyikó Sebestyén József két verse és életrajza

Matyikó Sebestyén Józsefre (1951–2014) születésének 70. évfordulója alkalmából két versével és rövid életrajzának közreadásával emlékezünk.

Varga László: Barangolás a Balaton-felvidéken, 2021. augusztus – fotóesszé

A Balaton-felvidék zalai határáig érdemes az utat megszakítva több helyen megállni. A legtöbb településen ezen a nyáron is kiállítások várták vagy még várják a nyaralókat, kirándulókat. (…)

Kántor Zsolt két verse

Mintha a víz vágná ketté a tervet / A pára teszi lággyá a szervert / S a lelket az idegen szívek / Futtatja a pátoszt olajban az est / Magázódnak a fűben a szőlőszemek (…)

Vendégségben Géczi Jánosnál

Géczi Jánosnak augusztus 25-én nyílik kiállítása Kecskeméten; képválogatás közben látogattuk meg, Varga László fotóművész társaságában.

Varga László: Géczi János és dekollázsai

Géczi János: Borostyánkő lánc

Mondják, a dolgok belseje / megőrzi a változó dolgok színét, annak / esszenciáját gyűjti össze, ezért süt, / ha dörzsölik. A kiszáradt falevelet, / hátramaradt szalmát, polyvát, szőrt magához / vonzza, miként nő a férfit, tenyér tenyeret. (…)

Kalmár János: Balaton

Ösztönösen kötődöm a Balatonhoz kamaszkorom óta. A domboknak, víznek, fénynek, szélnek, a Balaton-felvidék hegyes-dombos vidékének folyamatosan változó játéka különös örömmel ajándékoz meg, valahányszor rákanyarodok a 77-esre Veszprém után. (…)

Kalmár János: Balaton

Winkler Ferenc: Hol volt, hol nem volt… – Túri rapszódia

Először az 1980-as évek közepén találkoztam a túri Kunffy-birtokkal. A „közösségi” társadalom lebontásának vége felé jártunk, s a birtok, az épületek és a park is pont úgy nézett ki, mint az a lebontásra ítélt társadalom. (…)

Kölüs Lajos: Suhanjon éjbe…, avagy Puhalu világa

A mitológia összegez, lúgoz, kristályosít. Györgydeák mitológiája nem általánosít, hanem nyommá változtat, jelenné, létezővé. Közel áll a teremtéshez, de több is, kevesebb is annál. Múlhatatlan, és nincsen múltja, jövő nélküli múlt. (…)

Abafáy-Deák Csillag: A röpképtelen madár szárnyalása

A Györgydeák – Magánmitológia című kötet útikalauz egy kortárs művész világához, életéhez. Nem könnyű sétát ígér a könyv (Tóth Eszter szövege és szerkesztése), nyomról nyomra halad, az életmű periódusait, harminc esztendő munkásságát követi, hét fejezeten át. (…)

Géczi János: Kiragadott részletek

Bene Zoltán: Balatoni nyár

Először azt gondolta, az atlantiszi emberbe botlott bele, vagy – ha már egyszer ez a Balaton – Hany Istókba. Amikor azonban a hasán hánykolódó test egy hirtelen érkező hullám lökésétől a hátára fordult, ijedten vette tudomásul, hogy egy vízi hullával találkozott. (…)

« Older posts

© 2024 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑