Category 2020/5: Szeptember

Zalán Tibor: Végh András alkotói hármasságának a közepe – Utak

Széttöredezett világ címet is adhattam volna ennek a rövid bevezetőnek, de nem lett volna pontos. A világ valóban széttöredezett, de ennek ábrázolása meglehetősen nehézkes és reménytelen és fölösleges, alighanem közelebb járunk az igazsághoz, ha azt mondjuk, Végh András szétgondolja a világot, hogy a töredezettség így meg is jelenjék, és foltokban, formákban és színekben sajátos rendszert képezve is állítódjék vissza és helyre eredeti formájába. (…)

Gulisio Tímea: As usual

Az altató kiüti. Álmában hatéves. Bálra készülődnek. Mezítláb van, szájában csíkos lollypop. Anyja színes tollakból varr fejdíszt. Nem érti, mit akar ezzel, miért kell felvennie. Miért nem jó ma a rózsaszín szoknya? Mert ma mindenki beöltözik, feleli az anyja. Te minek öltözöl?, kérdezi a kislány. Aminek Te, csak én nagy indiánnak. Kifordul szájából a nyalóka, mint a spenót, amit akárhányszor hány is a blúzára, mindig belétömik… (…)

Bánfai Zsolt három verse

Első ízben tapasztaltad, / milyen az emberi természet. // Másodfokon nem volt tárgyalás – / persze nem is kérted, hisz az ígéretek / harmadnapon feltámadnak. // Négy égtáj között / a megfeszített igazság. (…)

Szeifert Judit: A hely metafizikája – Szávoszt Katalin kerámia architektúrái

Szávoszt Katalin kerámiaházait ugyan a New York-i felhőkarcolók monumentalitása ihlette, mégis barátságosan, emberléptékűen otthonosak. Az építmények, házak összekötő szerepe domináns. Hiszen a kapuk mögött épületek rejtőznek, illetve a nagyobb házakba kapukon keresztül lehet bejutni. (…)

Berényi Zsuzsa: Szávoszt Katalin munkái

Kerényi Tamás: Pingvines távcső

Magyarországon sose látott ilyen szép felhőket. Mintha festve lenne, kék több árnyalatban, fehér, szürke, sormintában ismétlődik. A biciklizés is könnyebb volt így, csak nézni felfelé, az utat betéve tudta, minden nap ugyanarra. (…)

Láng Eszter: Tettamanti Ádám képeiről

Ha Tettamanti Ádám képeinek fő jellemzőit röviden meg kellene határoznom, három fogalommal tenném: geometria, ritmus, ismétlődés/szekvenciák. Ezen az úton halad, és a geometrikus művészeten belül erősen kitűnik egyediségével, épp az említett tulajdonságok ötvözése révén. (…)

Tettamanti Ádám munkái

Csorba Piroska karanténversei

Istent kérve kérjük, és meg is ígérjük – tanúnk rá a feszület: / Megváltozunk végre mindent jóvátéve, és szív szívet melenget. / Múlik a karantén, s megújulás mentén nyílik egy új fejezet. (…)

Start: 2020/5

Idei ötödik lapszámunk vegyes tematikájú. A címlapon Tettamanti Ádám munkája.

© 2024 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑