Category 2018/7: Október

Kilián László: Niomé II. – A vas mítosza

Herma hermából válik hermámmá. Onnan hermásítom ide. Az ott és az itt az idő két helye. Örülök a nyers hermának. Vad. Szűz. Zabolátlan. Vágyteli. (…)

Jász Attila: Faustyna nővér utazik (Rovinj és környéke)

Csendes Toll tavaly meglátogatta Szent Foska templomát (Isztria, 11. századi, román stílusú energiaközpont és gyógyító hely), ahol az a szokás a patinás régi templom mellett, hogy a külső korpuszra, ahogy a templom belsejében is, ha nyitva van, ajándékokat helyeznek el a látogatók (zarándokok), a csodatévő szentnek felajánlva. Toll tavaly csendesen egy tollat (golyóst) és két galambtollat is odatűzött. Akkor nem volt nála más, így kedvenc tollát ajánlotta fel. A két galambtoll megvolt még a kereszt repedésében. A golyós nem. Viszont. (…)

Noth Zsuzsánna: Mas que nada

Ugyanúgy játszom veled, mint lánykoromban a hódolóimmal. Résnyire kinyitom az ajtót, lekapcsolom a villanyokat, csak a rádióból bömbög a jazz, bebújok az ágyba, alvást tettetve. A kádba fekszem kánikulában, állott vízbe. Kuncogást visszatartva kivárom, hogy megtalálj. (…)

Sztojcsev Szvetoszláv versei

hisz mondtam / elfelejtettem / a világot / csak a tengert nem / ez marad látod (…)

S. Nagy Katalin: Tükör és kép

Szókratész mondja Platón Államában: festeni „nem is olyan nehéz dolog, sőt sokféleképp és egész hamar meg lehet valósítani; de talán a legkönnyebben úgy, ha egy tükröt veszel, s azt mindenfelé körülhordozod: így egykettőre alkothatsz napot és mindent, ami az égen van, földet, sőt nagyon hamar magadat, a többi élőlényt, használati tárgyakat, növényeket, s minden egyebet is megalkothatsz, amiről az imént beszéltünk”. A kortárs magyar képzőművészekre is érvényes a fenti megállapítás: így számos megközelítésben mutathatjuk be a tükör, a tükörkép, a tükröződés és a festmény közötti összefüggéseket. A XX. század a tér százada – sokféle gondolkodó következtetése szerint. (…)

Artézi-kiállítások: Tükör

Ványai Fehér József versei

A poklot magadra vetted, / Véred helyett megbocsátás / Harmatja kering, utazó, / A rossz területet veszít. (…)

Vojnits-Purcsár Vító: A hétköznapok vizuális jelei

Céline Struger és Szombathy Bálint alkotásai a Germano Celant olasz művészettörténész által bevezetett szegényes művészet (arte povera) tradíciójával, praxisával rokoníthatók. Természetesen a szegényes művészet alatt nem a műtárgyak gondolati, konceptuális vagy esztétikai szegénységére kell gondolni, hanem a felhasznált anyagok, a talált tárgyak (objets trouvés) közvetlenségére, elérhetőségére. (…)

Mikó F. László: Mon

Szeretem Mont. Ő nem szeret engem. Van ennél rosszabb: Mon mást szeret. Ez ilyen. A mi kis történetünk… (…)

Start: 2018/7

Októberi, vegyes tematikájú lapszámunk borítóján Gábos József Könyvtár155k című munkája látható.

© 2024 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑