Tag Parill Orsolya

Parill Orsolya: Irodalmi pinceszer, avagy mi történt Bacchus kápolnájánál?

A Bacchus-könyv bejegyzései szerint a betoppanó külföldi, vagy külföldre szakadt vendégeket – Bécstől Svájcig, Oslótól Torontóig, Ferrarától Párizsig – és a hazai barátokat, művésztársakat egyaránt három dolog nyűgözte le: a panoráma, a finom bor és a vendéglátó kedves és varázslatos személyisége. Jöttek, láttak és rabul estek. Takáts Gyula különösen meghitt barátainak, mint például Fodor Andrásnak, Tüskés Tibornak, Pomogáts Bélának vagy Cséby Gézának az is „engedélyezve volt”, hogy vendégekkel érkezzenek. (…)

Parill Orsolya: Megszépítő emlék – Takáts Gyuláról és Gallé Kornéliáról

Takáts Gyula halálának tizedik évfordulójára emlékeztünk 2018 novemberében. A Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas költőről bátran mondhatjuk, hogy nemcsak élete, de életműve is szorosan összefonódott szűkebb pátriájával, Somoggyal és a Balaton két igézetes pontjával, Fonyóddal és Balatongyörökkel. (…)

Parill Orsolya: Az ötvenes évek kultúrpolitikája egy váratlanul felbukkant Egry-levél „vízi” tükrében

Takáts Gyula személyes irodalmi hagyatékát rendezgetve naponta érnek – olykor nem kis megrendüléssel járó – meglepetések. A közelmúltban is ez történt. Ugyanis egy Egry-levélre bukkantam – méghozzá egy eddig kiadatlan Egry-levélre, amelyben keserűen-furcsán nyugtázza a Takáts Gyulával közösen tervezett és szerkesztett Vízitükör kötetük elutasításának hírét. (…)

© 2021 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑