Tag Gergely Tamás

Gergely Tamás: Mälar-parti séták – két szemelvény

Csodabogár a Mälar-parton. Egy szürke gém. Elvegyülve a ludak között, mintha ő maga is lúd lenne, lúdnak tartaná magát. Másképp hogyan került volna közéjük? És érezné otthon magát… (…)

Gergely Tamás: Mi a boldogság? – három mese

„Mi a boldogság, édesanyám?”, kérdezte Őzite az Anyukájától. „Egek!”, gondolta az Anyuka, de nem mondta, inkább az égre pillantott. Kicsit úgy tűnt, hogy ott keresi a boldogságot, s nem találja. Vagy megtalálta, mert nem vette le a szemét a kék égről. (…)

Gergely Tamás: Varázsige – három mese

„Tudod, Őzite, másik világ létezik. Ha megteremted magadnak. Ha sárkányok zavarják az életed, akkor lemehetsz velük harcolni az alvilágba, vagy felrepülsz, ha ott vannak. Ha megtalálod a magad Nyulát, amelyik órával a kezében bújik a vackába, s azt követed, lezuhanhatsz abba a világba. Ha annál is eredetibbet gondolsz ki, lehet az is a másik világ, a világod. Érted?” (…)

Gergely Tamás: Jó vagy rossz? – három mese

„Jól van, Pippi-gida, de akkor ma vacsorát te főzöl”, mondja, s amikor Őzgida elcsodálkozik, folytatja: „Tudod, hogy Pippi mindent egyedül csinált.” Őzgida nem tudta, mit válaszoljon, de Anyukája folytatta: „És akkor ma az ágyba fordítva fekszel be, a párnára a patácskáid helyezed.” Hát igen, Anyukájának igaza van, emlékszik, Pippi úgy aludt. Ő maga nem szerette volna, de amikor más csinálta, olyan izgalmasnak tűnt. (…)

Gergely Tamás: Csalipali – három mese

„Anyukám, én királykisasszony vagyok?”, kérdezte Őzite Őzite-Anyukától, akit nem ért váratlanul a kérdés. Hozzászokott ezekhez az újszerű helyzetekhez. Őzite ugyanis egyre messzebb merészkedett az idegen világba, elég sok újat látott, s végül mindig odaszaladt hozzá, hogy megkérdezze, mi is az értelme a tapasztaltaknak. (…)

Gergely Tamás: Mosogató-mese

Föléjük hajolt. Felismerte az esti menüt a felé áradó párából. „Egybefasírt”, motyogta. Még így érezni lehetett a fasírtba tett zöldségek illatát, Áldott Jó Lélek a rozmaringra ismert rá elsőnek. De mi az a meleg, mondhatni bársonyos illat? Ja, tarhonya. Elfelejtette. (…)

Gergely Tamás: Torokcsavar

Üdülés Horvátországban – futná másra a családi büdzséből? Mi több: felülről látja az Akropoliszt. Addig nyújtózik vagyis, amíg a takarója ér. Nem felejti: halált szimulálva menekül meg. Szívesen mesél: úszva próbálkozik, kenujuk léket kap. Félútnál férje feladja. Önvédelemből lő, geológus, csakis azért: pánikba esik. Hálát ad az égnek, amiért megmenekül. (…)

Gergely Tamás interjúja: Egy Esztendő Aranyászon három nap

Tényleg van átjárás. Gyerekverseim, bár rímesek, ütemesek, de a lényeges motívumok feltűnnek a felnőtt szövegeimben is. (…)
(Beszélgetés Fellinger Károllyal)

Gergely Tamás: Árva-Vág-zöld

Egyedül a delfti-kéket szerette, annak ellenére, hogy Delftben soha nem járt. Lehet, hogy nem is fog. (…)

Gergely Tamás: Latorca – Latorcza

Latorcza kontinens címmel jelent meg a marosvásárhelyi Mentornál egyperces-válogatásom. Már a ”változások”, vagyis a ’89-es ”ellopott forradalom” után, ám az egypercesek még a Ceausescu által létrehozott ”nemzeti-kommunista” időkről szólnak – nekem az adatott meg, abban élni, az kapta el derékban a generációmat. (…)

© 2024 Képírás — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑