Minden várost erősen meghatároz a természeti környezete, és sok évszázados fejlődése sem független ettől. Alakulására tehát tér és idő egyaránt rányomja bélyegét. Térbeli adottságok szabják meg a város növekedését, átalakulási folyamatait, időbeli változásait pedig a várostörténet jegyzi. E folyamatok szép példája a francia főváros: Párizs.

A Szajna-parti település többé-kevésbé sík területen helyezkedik el, legmagasabb pontja a híres Montmartre a maga 130 méteres tengerszint feletti magasságával. A város magva a Szajna egyik szigete, az Île de la Cité, de vannak feljegyzések az ókorból is, amelyek egy Parisii nevű kelta törzs itteni jelenlétéről számolnak be, és településüknek Julius Caesar adta a „Nautae Parisiaci” nevet.

A Szajna a későbbi évszázadok során is nagyon fontos szerepet játszott Párizs életében: máig a folyó jelenti az egyik legfontosabb szerkezeti határvonalat, amely a város bármely korszakában meghatározó volt. Érdekesség, hogy a rómaiak már az Île de la Cité területét is kettéosztották: egy keleti, spirituális térségre, amit a Jupiter-templom jelképez, és egy nyugati, „világi” területre, ahol az uralkodói palota épült fel.

A középkori Párizs legrégebbi tervei a várost Université, Cité és Ville de Paris részekre bontották. Az Université az úgynevezett „latin negyed”, a történelmi egyetem területe, amely nevét az egyetem – középkorban szokásos – latin oktatási nyelvéből kapta. Az Université a város mai napig fontos szellemi és kulturális központja. A Cité a Szajna szigete, ahol a királyi palota, a katedrális és más fontos középületek találhatók. A Ville a Szajna északi partján fekszik, és a polgári Párizs otthona, amely Franconia korai időszaka óta egyúttal gazdasági központ is volt.

A középkor évszázadai rengeteg változást hoztak Párizs életében is. Dióhéjban néhányat említek: a várost 1180 és 1210 között fallal vették körül, majd a Szajna északi részén található erődítményeket a 17. században lebontották. A régi városi kapuk között széles, fákkal szegélyezett utcák épültek. A 17. és 18. században a nemesség és a középosztály felső rétegei jellemzően a város nyugati részén fekvő Saint-Honoré és Saint-Germain-des-Prés negyedeibe települtek. A 17. század végén épült az Avenue des Champs-Élysées.

Párizs város fejlődése a 18. századtól (forrás: diercke.westermann.de)

A 19. században kiépített bulvárok egy geometrikus alapszerkezetet képeznek. Ezek létrehozásában meghatározó szerepe volt Haussmann rendőrprefektus és főépítész városátalakító munkájának, aki ezeknek a széles, jól áttekinthető utaknak a kiépítésével és persze lovasrendőri bevetéssel kívánta megfékezni az 1848-as forradalomhoz hasonló utcai zavargásokat. Mellesleg ennek az óriási méretű városátalakításnak köszönheti Párizs mai, ezerszer megcsodált építészeti nagyszerűségét.

Párizs madártávlatból (forrás: Pixabay)

Párizs, sok más európai várossal ellentétben, nagyobb károk nélkül vészelte át a második világháborút. Ezért az azt követő években nem kellett újjáépítéssel foglalkoznia. Nagyszabású belvárosi projektek születhettek, és a Párizst körülvevő térségekben is hatalmas urbanizáció zajlott (Villes Nouvelles). Ezek a – többnyire a nyugat–keleti tengelyen megvalósult – létesítmények a maguk látványos építészetével tovább öregbítették Párizs hírnevét a világ egyik fontos szellemi és kulturális központjaként. La Défense például város e tengely nyugati végén irodai központ 100 ezer alkalmazottal és több hatalmas bevásárlóközponttal. A belvárosban a Gare d’Orsay és a Louvre múzeum, valamint az Opéra, a Carrousel du Louvre konferenciaközpont, a Bercy irodaközpontja és a városközponttól keletre eső új Bibliothèque Nationale szintén e fontos tengely részét képezik.


Párizsról még:

> Békési László: Miért hosszúkás a baguette?

> S. Nagy Katalin: Louvre, Montmartre, Farkas

> Halász Levente: Súlytalanul lebegve a szerelem és romantika fővárosa fölött