Ki is ez a pali és mit akar itt? A Molnárpali. Egy igazán egyszerű fickó. Ecsettel a kezében. Felmutat valamit. Nekünk. Köntörfalazás nélkül. Tisztán, egyszerűen, ősi módon, közérthetően. Törékenyen. Mesés színekbe, ősiből metszett formákba oldottan.

Gyökereket keres? Formákat? Színeket? Inkább tartalmat, összefüggést kutat és talál számunkra. Gyökerek, színek és formák között. A világ, a kultúra legősibb jelrendszerét mutatja föl. Pimaszul egyszerűen. Ahogyan valaha, nagyon-nagyon régen eleink felfogták a körülöttük nyüzsgő, tőlük alig függő világot. Amelyre azóta kultúrák hordaléka rakodott rá. Hogy már alig hámozható ki e hordalék alól eredete, ősisége, világos, közérthető. Egyszerűsége, mindnyájunkat megszólító ereje, ami egy mindenki számára ismerős jelrendszerben gyökerezik. A Molnárpali az emberi műveltség DNS-ét fejti föl színekben, formákban, jelekben, hangulatokban. A tulajdon gyermekkorában gyökerező képek, képzet-társítások és személyes életélményei nyomán.

Molnár Pál: Erdő

Molnár Pál: Erdő

Ősi, és éppen ettől végzetesen mai kultúrák frissítő szele leng a Molnárpali ecsetje nyomán, vásznain, tábláin. Nagy mestereket jellemez, ahogy képein a színekből forma, a formákból színek lépnek egymásba. Ahogy egy történelminek is nevezhető jelrendszer egészen új, személyes és mégis örökérvényű értelmezést nyer. A megélhető világ leegyszerűsített képei ezek. Lét és emberszüzsék. Melyekben az emberek többnyire mi, a szemlélők volnánk…

Ki is ez a pali és mit akar itt? A Molnárpali. Egy igazán nagyszerű fickó.


Galéria > Molnár Pál képei