Az Arnolfini Archívumot 1993 novemberében alapította Horváth Ira és Zsubori Ervin. 2001 októbere óta rendezik Szigetszentmiklóson az Arnolfini-fesztiválokat, amelyek résztvevői képzőművészek, zenészek, költők, bábosok, filmesek, könyvszerzők, esszéírók és a gasztronómia nagymesterei. Idén 19. alkalommal. Festők, grafikusok, sokféle vizuális műfajban alkotók műveiket bemutató kiállításokon és filmvetítések keretében számolhatnak be arról, hogy éppen mi foglalkoztatja őket. És ami rendkívül figyelemreméltó: alkalmanként 70–80 különböző korú érdeklődő nézi, hallgatja, kíséri figyelemmel a hat-hét órás programot. Két éve gondolkodom azon, hogy a rendszeresen szereplő képzőművészek között az elmúlt 15 évben létrejött szakmai, baráti kapcsolatokon túl létrejött-e szellemi kölcsönhatás, műveikben tetten érhető-e valamiféle rokonság. Erre a kérdésre úgy lehet válaszolni, ha egy kiállítás keretében együtt láthatók az alkotások. Az Artézi Galéria kínálta lehetőséggel élve az Arnolfini Kör alkotói közül most hét művész munkái szerepelnek egymás mellett a kiállítótérben és a katalógusban. Kováts Borbálának pedig ugyanitt januárban, Alföldi Lászlónak és T. Horváth Évának márciusban volt kiállítása.

Sokan mások is szerepelhetnének, az adott tér viszont meghatározza a bemutatható művek számát. Nem került be társaságunk nagytekintélyű doyenje, Kováts Albert, a Magyar festők Társaságának elnöke és Saxon Szász János sem, akinek geometrikus absztrakt világa markánsan eltér a többiekétől. Hét alkotó kollázsait válogattuk a bemutatkozásra. Egyrészt mindegyikük készít kollázsokat, így azonos műfajhoz tartozó műveket hasonlíthatunk össze. Másrészt a kollázst tartom a kubizmus óta máig a modern művészet, az avantgárd és az avantgárd utáni művészeti irányzatok meghatározó, a szemléletbeli változásokat közvetítő műformájának, egyben domináns munkamódszernek, az alkotási folyamat olyan részének, amely a befogadásban is kiemelt jelentőségű. Egyszerre eszköztár és gondolkodásmód, anyag és szellem összekapcsolódása. A kérdés tehát: van-e, és ha igen, mi a koincidencia lényege a hét eltérő alkatú, különböző vizuális nyelvet beszélő művész között. A 2016. március 12-én szombaton tartott záró rendezvény is a kiállítást motiváló kiinduló kérdésünkre kereste a választ.

Az Artézi Galériában 2016. február 20-án nyílt Koincidenciák című kiállításra megjelent katalógus bevezetőjének szerkesztett változata.


Galéria > Arnolfini-Kör: 7×4 kollázs