Torok Sándor születésének 85., halálának 15. évfordulója közeledtén a kiállítás rendezői az alkotó tevékenységének mintegy öt évtizede alatt létrejött gazdag életműből a hetvenes és nyolcvanas évek munkáiból tárnak a közönség elé egy reprezentatív, izgalmas képanyagot. Azokból az absztrakt munkákból válogattam kurátorként, amelyeknek a jelentőségét olyan állomások jelzik, mint szereplései a jugoszláviai országos rajztriennálékon, a vajdasági grafika 1900 és 1985 közötti időszakát bemutató újvidéki kiállításon a Modern Művészetek Képtárában, a hódmezővásárhelyi őszi és a szegedi nyári tárlatokon, vagy a budapesti Vigadó Galéria kortárs magyar grafikai kiállításán 1995-ben, és számos nemzetközi tárlaton.

Torok Sándor kiállításának részlete (Fotó: Pokorni Péter, Széphárom)

„Torok Sándor kultikus figurája a Kárpát-medencei, azon belül pedig szűkebb szülőföldje, a Délvidék művészetének. Nemcsak jelen volt a vajdasági festészet hatvanas évekbeli nagy megújhodásának eseményeiben, hanem ő maga is jelentősen befolyásolta azoknak a korszerű szellemi törekvéseknek a kibontakozását, melyeknek nyomán többek között radikálisan átértékelődött a síkvidéki tájfestészet fogalmi rendszere” – írta róla Szombathy Bálint.

Torok egyszerre elvont és lírai. Munkáinak líraisága azonban nagyon szigorú keretek között marad: az érzelmek kifejezése visszafogott. Torok Sándor nem ábrázol, hanem teremt. Van önálló jelképrendszere, csak rá jellemző struktúrával, tartalommal és gondolatisággal. A változásokra figyel, arra, hogy a tudomány és civilizáció fejlődése hogyan hat a mindennapi életre, hogyan alakul az emberek eszmei és érzelmi viszonyulása a világ jelenségeihez, és hogyan változik felfogásuk a dolgok lényegét illetően.

Torok Sándor kiállításának részlete (Fotó: Pokorni Péter, Széphárom)

Még az absztrakt művészettől idegenkedők is megéreznek valamit ebből a sajátos és gazdag belső világból, ami a művekben megtestesül. Erő, rend, fegyelem, egyensúly, lendület és dinamika együtt tükröződik alkotásaiban.


Torok Sándor (Omoravica, 1936. május 13. – 2006. június 12.) a Belgrádi Egyetem hallgatója 1954 és 1959 között, az Újvidéki Tanárképző Főiskola képzőművészeti szakának hallgatója 1966 és 1968 között. Mintegy 80 önálló tárlata volt Európa-szerte. Több száz jelentős hazai és nemzetközi csoportos tárlat résztvevője. Számos művésztelep alapítója, vezetője és résztvevője. Munkásságát mintegy 30 jelentős hazai és külföldi szakmai díjjal jutalmazták. Számos fontos közgyűjtemény őrzi munkáit.


Torok Sándor festőművész kiállítása
Széphárom Közösségi Tér, Budapest
2021. január 7–30.
Kurátor: Láng Eszter képzőművész

Őze Gábor filmetűdje a kiállításról

Videó > Szombathy Bálint megnyitója

Virtuális séta > A Széphárom kiállítása

Esszé > Láng Eszter: Az élet vibráló szépsége – Torok Sándor művészetéről