Sóvidék kicsinyke tájegység Székelyországban, terméketlen földje mégis életet, hitet, ragaszkodást teremt. Aki ott látta meg a napvilágot, bárhová vesse is a sors, mindig visszakapaszkodik, mert valódi otthona haláláig a nagyvilág e kis szeglete marad, és Molnos Lajos vallomása sokunkra igaz.

Láng Eszter, a Képírás Sóvidék lapszámának szerkesztője


Molnos Lajos: Félszeg vallomás

Kérges földem, kicsi földem
kapaszkodik szívem körül,
s mint a gyermek, boldog, örül,
hogyha egy-egy kicsi ággal,
kedveskedő mosolygással
néha belém kapaszkodhat –

Kicsi földem, szívós bokor,
csipeszkedem szíved körül,
s úgy örülök, mint a gyermek,
hogyha egy-egy pillanatra
elkaphatom kérges kezed,
figyelmező pillantásod,
szűkre szabott mosolygásod –

Kicsi földem, szuszogásod
melegít a bordák alatt,
hogyha netán orra buknék,
vagy tán el is kódorognék,
fel is tudjak mindig állni,
kökénybokor-kicsi-földem,
tudjak hozzád
bárhonnan visszatalálni!


„Sóvidéknek nevezik pedig a Korond vize és a Kis-Küküllő völgyét is le Szovátáig, azon több négyszög mérföldnyi sófekvetről, mely itt nemcsak a föld keblében rejtőzködik, hanem a föld felületére kitörve egész sóbérczeket alkot.” (Orbán Balázs)*

„Ha Sóvidékről látunk, hallunk mostanában az itthoni és távolabbi médiában vagy a közbeszédben, az leginkább a szovátai Medve-tóhoz és fürdőélethez, a parajdi sóbányához és gyógyturizmushoz, a töltöttkáposzta-fesztiválhoz, a korondi fazekasokhoz, a mindennapi vásári felhozatalhoz és a nyári, árcsói kerámiavásárhoz kapcsolódik. Szóba jöhet a néptánc, néphagyományok ápolása, a sóvidéki képzőművészek, irodalmárok munkássága, az egyházak és kulturális intézmények tevékenysége is. Természetesen, a Bucsin-tető időjárása és a hóréteg vastagsága, a sízési lehetőségek. Kétségtelen, mindezek beletartoznak nemcsak a mediatizált képébe, hanem napjainkbeli valóságos arculatába is. Sőt, kistájunk éppen ezek révén, különlegességével, sokféle egyediségével vált országosan és határokon átívelően ismertté és vonzóvá sokak számára.” (Barabás László etnográfus)


*Orbán Balázs: A Székelyföld leírása (részlet)