Képzeljük el, hogy a népszerű dán építőjáték figurái között megtaláljuk a paparazzók által üldözött, halálos autóbalesetet szenvedett hercegnő figuráját, mellette − stílszerű módon − egy lesifotóssal. Vörös Miklós képzőművész Starter Sets című fotókiállítása drámai erejű eseményeket jelenít meg az ikonikus játék közegében.

Hogyan, milyen mértékben tudjuk befogadni az erőszak, megaláztatás, manipuláció és hasonlók megjelenítését, dokumentációját? Miben változtat a befogadáson, ha ezeket a témákat egy játékvilágba átemelve jelenítjük meg? A páros portrék sorozatából álló anyag ezt vizsgálja látszólag statikus, mégis sajátos feszültséggel bíró kompozíciókban. Egyenesen ránk néz, és válaszokat keres a reménytelenséget, kiszolgáltatottságot el nem fedő plasztikszemekkel a hajszolt gyerekmunkás, a kivégzését váró riporter, vagy a rendőri brutalitás áldozata.

„A sorozat képei technikailag rétegelt, makró tárgyfotók. A koncepció az ellenpontozásra épül. Játékokkal utal komoly történésekre, így átlépve az elidegenítő tényezőket. A médiában megjelenő erőszak hétköznapivá teszi az emberi drámákat, de egy újszerű megközelítés talán ismét megnyithatja a megértés és vizsgálódás lelkiállapotát” – mondta el a projekt kapcsán a Vörös Miklós.


Starter Sets – Vörös Miklós kiállítása
Faur Zsófi Galéria, Budapest
január 24 – február 22.

> Bepillantás az alkotás folyamatába

Vörös Miklós: Starter Sets – részletek a sorozatból